Nova istraga o ubistvu Dade Vujasinović od septembra
10.08.2016 Beograd

Nova istraga o ubistvu Dade Vujasinović od septembra

Nova istraga o ubistvu Dade Vujasinović od septembra Foto: dadavujasinovic.com
Komisija i Više javno tužilaštvo razrađuju strategiju u slučaju ubistva novinarke. Glavni fokus biće na izveštaju iz Holandije

Istraga o smrti novinarke Radoslave Dade Vujasinović biće nastavljena u septembru, a glavni fokus je na izveštaju holandskog instituta koji je, pored ubistva i samoubistva, zaključio da je moguć i nesrećan slučaj. Zajednički sastanak Vladine komisije koja se bavi ubistvima novinara i Višeg javnog tužilaštva biće održan početkom meseca i na njemu će se precizirati dalji koraci u istrazi.

Kako saznaju Novosti, od istraživanja na koji način je novinarka nastradala neće se odustati, iako je izveštaj iz Holandije uneo dodatnu zabunu u ceo slučaj.

Dokumentacija i dokazi koji su poslati na veštačenje u Nacionalni forenzički institut u Hagu nisu bili dovoljni da tamošnji stručnjaci odgovore na dotadašnju dilemu da li se novinarka ubila ili je ubijena. Holandski stručnjaci za patologiju i balistiku dodali su u svom izveštaju da se, pored ove dve mogućnosti, ne isključuje ni treća - nesrećni slučaj.

Na osnovu superveštačenja u vezi sa upotrebljenim oružjem i municijom (poslate originalne patrone iz tog perioda koje su ostale kod porodice, kao i puška), forenzičari haškog instituta nisu mogli da zaključe na koji način je došlo do njene smrti. Ipak, oni su razrešili dilemu koliko je hitaca bilo!

"Indicija da je posredi ubistvo, koja se bazira na sugestiji da su ispaljena dva hica, zbog postojanja dva filcana čepa, može biti odbačena", zaključuje se u nalazu dostavljenom Višem javnom tužilaštvu i dodaje da je "ispaljen jedan hitac, jer je reč o dva filcana čepa iste patrone".

Haški istražitelji su u zaključku naveli da nisu mogli da isključe ubistvo ili samoubistvo, kao ni nesrećan slučaj, jer im nije bila dostupna odeća žrtve.

Ipak, eksperti holandskog instituta su s velikom verovatnoćom zaključili da ulazna rana nije nastala iz apsolutnog prislona. U izveštaju navode da su rane koje se vide na fotografijama i koje su opisane u obdukcionom nalazu mogle nastati, "mnogo verovatnije", ako je udaljenost s koje je pucano u rasponu između 13 i 80 santimetara. Ovakav zaključak su izvukli, kako ističu, samo pod pretpostavkom da su promene boje na koži i odeći nastale od deponovanog baruta.

VEŠTAČENjE NA LUTKAMA

Tokom balističkog veštačenja i eksperimentalnog ispaljenja municije, u kojem je menjan položaj žrtve (što je propraćeno i fotografijama), holandski stručnjaci su koristili lutke. Institut iz Haga priložio je i šest fotografija iz kojih se da naslutiti, ukoliko je reč o samoubistvu ili nesrećnom slučaju, kako je žrtva mogla da puca sama u sebe.

autor: MŽ izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja