02.08.2019 Beograd

Nova ekonomija: Beogradski metro zakočila povreda prava učesnika konkursa

Nova ekonomija: Beogradski metro zakočila povreda prava učesnika konkursa Foto: pixaby
Ugovor o ispitivanju zemljišta za izgradnju beogradskog metroa nije potpisan skoro dva i po meseca nakon dodele zbog toga što su jednom od učesnika konkursa navodno povređena prava u postupku, saznaje Nova ekonomija.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dodelila je 21. maja ugovor za analizu zemljišta za prvu fazu prve linije metroa grupi ponuđača koju čine preduzeća Geomehanika, BeoGeoAqua i Geoing Group za oko 6,9 miliona dinara.

Posle te odluke nadležnoj državnoj komisiji zahtev za zaštitu prava u postupku javne nabavke uložio je Rudarski institut u Beogradu, koji je zajedno sa preduzećima Geobest i Geom ponudio da uradi isti posao po ceni od 6,35 miliona dinara.

Ta ponuda je ocenjena neprihvatljivom na konkursu jer grupa ponuđača nije dokazala "ispunjenost zahtevanog kadrovskog kapaciteta", kako se navodi u Odluci o dodeli ugovora iz maja. Naime, jedan od uslova iz konkursne dokumentacije je da ponuđač ima najmanje jednog inženjera sa licencom Inženjerske komore 393 u radnom odnosu ili angažovanog po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Kako se navodi u Odluci o dodeli ugovora, inženjera sa potrebnom licencom Rudarski institut angažovao je po drugom osnovu – Ugovorom o delu.

Takođe  "nije dokazano" da je ponuđač angažovao jednog od dva geobušača koji čine kadrovski kapacitet te grupe ponuđača, dodaje se u odluci.

U Rudarskom institutu, uprkos obećanjima, nisu odgovorili na molbu "Nove ekonomije" za komentar u vezi sa sadržajem žalbe upućene Komisiji za zaštitu prava u javnim nabavkama.

Komisija je odbila da "Novoj ekonomiji" dostavi kopiju žalbe Rudarskog instituta budući da je postupak u toku.

"Republička komisija nije u mogućnosti da vam u toku postupka iznosi činjenice vezane za rad i odlučivanje", navodi se u odgovoru.

Javna nabavka za Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima razrade za prvu fazu prve linije metroa, pod čime se podrazumeva analiza zemljišta i izrada inženjerskogeološke dokumentacije, raspisana je 1. aprila ove godine.

Podneti zahtev za zaštitu prava "zaustavlja dalje aktivnosti u postupku predmetne javne nabavke", navodi se u Obaveštenju o podnetom zahtevu objavljenom na portalu javnih nabavki Beograda.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sutra sunčano i toplo Sutra sunčano i toplo

  Vreme u Srbiji sutra će biti sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u u obraćanju na sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu da je postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije i pozvao zemlje koje su priznale Kosovo da preispitaju svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana.

 • DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu

  Demokratska stranka Srbije (DSS) zahtevala je danas od gradske vlasti u Novom Sadu da objasni zašto je vazduh u Novom Sadu "ekstremno zagađen" i da izda zvanična upustva za ponašanje stanovništva.

 • Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina

  Šabačka policija uhapsila je A.K. (25) iz Loznice zbog proizvodnje i trgovine drogom i kod njega zaplenila određenu količinu kokaina, saopšteno je danas.

 • Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete

  Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je danas, prilikom otvaranja 10. po redu manifestacije "Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete", da će prezentacije francuskih i univerziteta s Balkana koji nastavu drže po francuskom modelu mladim ljudima omogućiti da "otvore prozor ka Francuskoj i ostvare svoje snove".

 • Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki

  Za tri meseca u tri opštine u Vojvodini pokretnim mamografom su pregledane 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

 • Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije

  Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je za Radio televiziju Srbije (RTS) da stav Rusije da srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu treba da dobije specijalni status "nije zahtev, već zakonita molba ruske vlade".

 • Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu

  Odbijanje Evropske unije da otvori pristupne predgovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom odnosi se samo na te dve države, imaće posledice samo po njih i ne treba tu odluku projektovati na preostale balkanske države, ocenio je direktor beogradskog Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

 • NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

  Inicijativa "Ne davimo Beograd" najavila je danas da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

 • Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip

  Poruke mogućeg mandatara buduće kosovske vlade Aljbina Kurtija da su priznanje samoproglašenog Kosova jedini moguć kompromis sa Srbijom i da nije zainteresovan za dijalog sa Beogradom jesu opasne halucinacije, koje udaraju u same temelje stabilnosti regiona, ocenio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 • Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi u tome što EU nije odobrila početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji uprkos reformskim naporima, potvrdu ispravnosti njegove politike učvršćivanja bliskijih veza sa Kinom i Rusijom.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side