Noć na severu bez incidenata
28.09.2011 Kosovska Mitrovica

Noć na severu bez incidenata

Noć na severu bez incidenata
Noć na severu Kosova protekla je bez incidenata i provokacija između Srba na barikadama i vojnika Kfora. Jedan od povređenih Srba i dalje je životno ugrožen.

Na administrativnom prelazu Jarinje Srbi su dežurali tokom noći, a vojnici nemačkog i američkog Kfora pod punom ratnom opremom stajali su duž puta i bodljikave žice. Nije bilo incidenata niti provokacija.

Posle odlaska Srba sa mesta gde je u utorak povređeno sedam njihovih sunarodnika u mestu Jarinje, vojnici su razvukli novu bodljikavu žicu
i nastavili da ravnaju teren gde su bile barikade od peska i zemlje.

I na ostalim barikadama na severu Kosova bilo je mirno.

Jedna osoba, ranjena juče u pucnjavi vojnika Kfora na Jarinju, vitalno je ugrožena, a ostali povređeni su stabilnog zdravstvenog stanja, rekli su u zdravstevnom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Ranjene su u utorak uveče obišli ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, načelnik okruga i predsednici opština sa severa Kosova.

Nema dodatnih informacija o pripadniku Kfora za koga je u utorak saopšteno da je teže povređen. Još trojica vojnika Kfora su lakše povređeni u eksploziji improvizovane naprave kućne izrade..

Alternativni putni pravac u Jarinju je zatvoren, ali su životne namirnice i dnevna štampa stigli na sever Kosova drugim sporednim putevima.

Stefanović nastavlja pregovore u Briselu 

Šef beogradskog tima u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović nastavlja danas u Briselu razgovore s predstavnicimam EU i SAD o eskalaciji krize na
severu Kosova.

Razgovori Stefanovića s posrednikom EU u pregovorima s Prištinom Robertom Kuperom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom trebalo bi da počnu u 9.30.

Prva runda razgovora sa predstavnicima EU i SAD održana je sinoć.  Planirani dijalog sa delegacijom Prištine odložen je do daljnjeg - dok Srbija u  razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice ne dobije konkretne rezultate koji se tiču krize na severu Kosova, izjavio je Stefanović sinoć u Briselu.

Mihajlović: Biće teže održavati mir

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da će posle jučerašnjih sukoba na Jarinju biti mnogo teže održavati situaciju bez incidenata na severu Kosova.

"Mislim da je u interesu Srba na Kosovu i Metohiji da nema incidenata. Pokušaćemo da izbegnemo svaku situaciju koja može dovesti do eksplozije, ali sad će to biti teže", kazao je Mihajlović za Radioteleviziju Srbije (RTS).

On je naveo da su se predstavnici vlastu u Beogradu pribojavali incidenata sa srpske strane posle paljenja kontejnera na Jarinju tokom prvih dana krize na severu Kosova.

"Pribojavali smo se incidenata sa srpske strane. Ipak, Beograd je nekako uspevao da održi situaciju bez incidenata. Posle jučerašnjih događaja biće mnogo teže održati mir", rekao je Mihajlović. 

Mihajlović je takođe izjavio da nisu barikade jedino oružje Srba za odbranu nezavisnosti Kosova, već da se glavna borba vodi u Njujorku i Briselu i da je cilj Prištine da na svaki način oslabi poziciju Beograda.

 

autor: ZM/AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side