26.04.2018 Beograd

NKSS predala peticiju za smenjivanje sektretarke za kulturu Beograda

NKSS predala peticiju za smenjivanje sektretarke za kulturu Beograda Foto: Medija centar Beograd
Asocijacija Nezavisne kulturna scena Srbije predala je danas peticiju za smenjivanje gradske sekretarke za kulturu Beograda, Ivone Jevtić i za poništavanje ovogodišnjeg gradskog konkursa za sufinansiranje kulturuih sadržaja, zbog malverzacija sa novcem.

Peticiju je potpisalo 1.300 umetnika, drugih radnika u kulturi, institucionalnih i vaninstitucijalnih aktera.

Nekoliko umetničkih udruženja ranije je zatražilo da se zbog kršenja procedure poništi konkurs Grada Beograda za podršku projektima u kulturi za 2018. godinu, i da bude smenjenja gradska sekretarka Jevtić.

Te zahteve podržali su Asocijacija nezavisne kulturne scene Srbije, Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo, Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji, Univerzitet umetnosti, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Srbije i Muzičko društvo Srbije.

Zahtevali su da se konkurs poništi zbog kršenja procedure i nepoštovanja kriterijuma, da se organizuje javna rasprava o sprovođenju "kriznog konkursa" i da se utvrde kriterijumi za izbor članova konkursne komisije.

Udruženja su zatražila i objavljivanje kompletne dokumentacije o rezultatima konkursa za 2018. godinu, finansijki izveštaj o konkursu prošle godine, i da se saopštenje o tome objavi na sajtu Gradskog sekretarijata za kulturu.

NKSS je ranije saopštila da je policija 23. aprila sprečila njene predstavnike da obave ranije odobreni i dogovoreni uvid u "spornu dokumentaciju" o odobrenim projektima na konkursu Sekretarijata za kulturu grada Beograda za 2017. godinu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side