NKPJ i SKOJ u pismu Vučiću traže ukidanje izvršitelja
14.02.2020 Beograd

NKPJ i SKOJ u pismu Vučiću traže ukidanje izvršitelja

NKPJ i SKOJ u pismu Vučiću traže ukidanje izvršitelja Foto: Pixabay.com
Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) predali su večeras pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome su tražili da se profesija javnih izvršitelja "u celosti likvidira".

"NKPJ i SKOJ zahtevaju momentalno ukidanje službe privatnih izvršitelja, zabranu zaplene i prodaje stanova porodica koje nemaju drugi krov nad glavom kao i smanjenje lihvarskih ekstraprofiterskih kamata stranih banaka u Srbiji", naveli su u pismu predsedniku.

Oni su uz te zahteve dodali i formiranje nacionalne razvojne banke koja bi "kreditirala poslove domaće privrede, proces reindustrijalizacije, povećavanja stope zaposlenosti i jačanja egzistencije i kupovne moći radnog naroda što je jedini garant redovnog izmirivanja svih obaveza građana prema državi, odnosno budžetskim davanjima iz kojih treba da se finansira zdravstvo, školstvo i socijalna zaštita".

Naveli da je Ustavni sud Srbije nedavno presudio da se prinudnim iseljenjem "povređuje pravo na dom" i time objasnili svoj zahtev i ocenili ga pravednim.

Oni su, na skupu ispred zgrade predsedništva protestovali i zbog, kako su naveli, zalaganja predsednika da se odobri reprogram dugovanja pevačici Nadi Topčagić i njenom mužu, dok se "nikada nije založio da se dugovi reprogramiraju pripadnicima radničke klase i sirotinji".

"Na taj način Aleksandar Vučić je demonstrirao dvostruke aršine i pokazao da je servis interesa domaćeg i stranog kapitala a ne radnog naroda Srbije", ocenili su u saopštenju.

U pismu su naveli da predsednik Srbije nije tražio od poverilaca, predstavnika domaćeg privatnog kapitala da omogući reprogram dugovanja Fabrici reznog alata u Čačku kojoj su privatni izvršitelji uz asistenciju policije oduzeli Pogon kugličnih ležajeva, neophodan za nesmetan proces proizvodnje.

U pismu su naveli da su sudski izvršitelji do sada prodali više od 10.000 stanova i kuća i time bez krova nad glavom ostavili isto toliko porodica.

"Bilo je slučajeva u kojima su sudski izvršitelji plenili stanove, a kasnije ih na tajnim licitacijama kupovali njihovi najbliži srodnici po tri puta nižim cenama. U ovom kontekstu najčešće se pominje slučaj porodice Aksentijević iz Beograda, čiji dom se našao na aukciji zbog dugova, a kupio ga je, navodno, sin izvršiteljke iz Kragujevca", naveli su u pismu predsedniku Srbije.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja