Njujork tajms: Izbor Ane Brnabić za mandatara - ima neka kvaka
26.06.2017 Beograd

Njujork tajms: Izbor Ane Brnabić za mandatara - ima neka kvaka

Njujork tajms: Izbor Ane Brnabić za mandatara - ima neka kvaka Foto: Beta/ Emil Vas
Teško je reći da je Srbija na dobrom glasu kada je reč o gej pravima, pa je odluka srpskog predsednika Aleksandra Vučiča da za mandatara imenuje Anu Brnabić, 41-ogodišnju ženu koja ne krije da je lezbijka, zaprepastila i Srbe i posmatrače sa strane, piše danas Njujork tajms.

U uvodniku pod naslovom "Napredak u gej pravima, ali postoji 'kvaka'" list navodi da je izbor Ane Brnabić dvostruki prvenac za Srbiju koju nikada nije vodila žena niti neko ko je otvoreno gej.

Ta nominacija takođe ide na ruku Vučićevim političkim ambicijama, navodi Njujork tajms i dodaje da ima razloga za sumnju da je izbor Ane Brnabić zapravo potez koji predstavlja mamac.

Moguće je da Vučić pokušava da umiri zabrinutost Evrope, dok se Srbija kreće ka članstvu u EU a on se i dalje umiljava Rusiji i jača srpsku vojsku, navodi list.

Njujorški dnevnik piše i da se još kada je Vučić podneo ostavku na mesto premijera da bi se kandidovao za pretežno ceremonijalnu funkciju predsednika sumnjalo da namerava da instalira marionetu za premijera i premesti centar moći u predsedništvo.

"Ako bi Ani Brnabić bilo dopušteno da preuzme sva zakonska ovlašćenja i da vodi vladu to bi poslalo snažan signal da je vreme za Srbiju i ostatak sveta da se odmaknu od starih predrasuda. Ali, taj cilj će biti žalosno kompromitovan ako gospođa Brnabić bude izabrana samo da bi postala oruđe jednog autokrate ili ako bude odbačena daljim Vučićevim političkim ambicijama", ocenjuje Njujork tajms.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side