NIN: Tešić izvozio oružje za Jermeniju preko Maršalskih ostrva
13.08.2020 Beograd

NIN: Tešić izvozio oružje za Jermeniju preko Maršalskih ostrva

NIN: Tešić izvozio oružje za Jermeniju preko Maršalskih ostrva Foto: prtscr ytb
Slobodan Tešić, finansijer Srpske napredne stranke (SNS), izvozio je oružje za Jeremeniju preko poreskog raja Maršalskih Ostrva, objavio je nedeljnik NIN u novom broju.

 


Nedeljnik konstatuje da je "Zastavi oružje, po rečima ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, izdata jedna dozvola 2019. za izvoz oružija u Jermeniju po ugovoru vrednom 120.000 evra, dok su Tešićeva preduzeća Vektura trans i Partizan tek dobili preostalih 18 dozvola za izvoz oružja od 2017. do danas u ovu zemlju po ugovorima vrednim skoro 33 miliona evra".

"Dokumenta o izvozu oružja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija", ukazao je NIN, "otkrivaju da izvoz u Jermeniju tokom 2017. i 2018. (za 2019. i 2020. još nema podataka) nije obavljan direktno već preko firme osnovane na Maršalskim Ostrvima".

"Oružje nije bukvalno izvoženo preko Maršalskih Ostrva, već su Tešićeva preduzeća samo potpisala ugovore sa nekom ofšor firmom iz te zemlje. Takav izvoz preko još jednog posrednika sa Maršalskih Ostrva stvara sumnju da je Tešić osim propisane komisione zarade od pet odsto, ugovorene sa srpskim fabrikama, ostvario i dodatnu nelegalnu zaradu", navodi se u NIN-u.

Kako taj nedeljnik piše, "u dokumentu Ministarstva trgovine za izvoz oružja 2017. navodi se da su izdate dve dozvole za izvoz preko Maršalskih Ostrva za Jermeniju vredan 1,24 miliona dolara".

"Za 2018, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u Azerbejdžanu, u dokumentu Ministarstva trgovine se navodi da je dato pet dozvola za izvoz oružja u Jermeniju preko Maršalskih Ostrva vredan ukupno 8,88 miliona dolara. Od tih pet dozvola počela je realizacija četiri ugovora vredna 8,13 miliona, a do kraja 2018. je isporučeno oružje vredno 2,45 miliona dolara", ističe NIN.

Zadatak da, kako navodi NIN, "ispegla" odnose sa Azerbejdžanom zbog izvoza oružja u Jeremeniju poveren je potpredsedniku Vlade i ministru policije Nebojši Stefanoviću.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side