22.06.2012 Rio

Nikolić traži brzo formiranje vlade

Nikolić traži brzo formiranje vlade
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovio je danas da bi "što pre trebalo formirati Vladu Srbije", kako bi zajedno sa njim radila na tome da građani žive bolje.

"Srbija je odlučna u nameri da pomogne svojim građanima da žive mnogo bolje nego do sada. Da žive mirnije i stabilnije. Da imaju mnogo više posla. Da je Srbija odlučna u nameri da, bar na Balkanu, bude garant mira, stabilnosti, bezbednosti i saradnje. Da bude članica EU. Da nastavi svoje izvanredne veze sa Istokom, posebno sa Ruskom Federacijom", dodao je Nikolić.

On je Tanjugu u Riju rekao da je tu poruku preneo i svojim sagovornicima na marginama samita UN "Rio 20 plus".

"Predsednik može nešto, ali da bi se konačno ostvarilo ono što mi u Srbiji želimo, o tome mora da se postigne saradnja između predsednika i vlade. Ja bih zato voleo da što pre imamo formiranu vladu i da počnemo zajedno da radimo na tome da u Srbiji, konačno, posle toliko decenija, građani počnu bolje da žive", rekao je Nikolić.

On je kazao da su među njegovim sagovornicima bili "oni koji su možda imali pogrešno mišljenje o nama", kao i "oni koji su oduvek imali ispravno mišljenje o nama".

"Razgovarali smo sa onima koji su priznali nezavisnost Kosova i Metohije, kao i sa onima koji nisu. I, mislim da je to bio pravi put, pravi način, prava mera, i da je skup u Brazilu Srbija iskoristila na najbolji mogući način", zaključio je srpski predsednik.

Kako je podsetio, susreti su počeli sa "starim prijateljem, Norveškom" koja je, kako je kazao, "nekako u ime EU uvek bila zadužena da pomogne Srbiji da ispuni mnogo kriterijuma koje je EU postavila", kao i sa Turskom, "koja je faktor ne samo na Balkanu, već i u Evropi, i veza između Evrope i drugog dela sveta".

"Razgovarali smo sa predstavnicima Ruske Federacije, sa predstavnicima SAD... Nije bezazleno razgovarati sa predsednikom Vijetnama, koji ima 87 miliona stanovnika, sa predstavnikom Maroka, sa predstavnicima država koje su u Latinskoj Americi, koje mnogo znače. Nama je Latinska Amerika naklonjena. Razgovarao sam ministrom spoljnih poslova Brazila, koji zna kako Brazil može da investira u Srbiju. Brazil sada ima na raspolaganju mnogo deviznih rezervi koje treba da investira", kazao je Nikolić.

Osvrćući se na samit u Riju, predsednik Srbije je rekao da je taj skup pokazao da su stanovnici zemljine kugle i njihova rukovodstva zabrinuti za sudbinu Zemlje i da je sasvim jasno da nešto mora hitno da se uradi - da bismo sačuvali život na planeti onakav kakav smo zatekli i kakav bi trebalo da ostavimo naslednicima.

"Jasno je da Srbija u tome učestvuje u meri u kojoj je po svom geografskom položaju možda na najboljem mestu na svetu - jer ima zdravu hranu, zemlju, vazduh", konstatovao je Nikolić.

autor: IJ izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side