Nikolić: Pokušaj da se Srbi označe kao genocidni
29.06.2015 | 18:20h ► 18:34h Beograd

Nikolić: Pokušaj da se Srbi označe kao genocidni

Nikolić: Pokušaj da se Srbi označe kao genocidni Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas, u razgovoru sa predstavnicima Opštine Berane, da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da bude počasni građanin tog ponosnog grada i da će Srbija nastaviti politiku mira i saradnje u regionu.

U saopštenju iz Kabineta navedeno je da se predsednik Nikolić zahvalio na ukazanoj časti i poverenju koje mu je ukazalo rukovodstvo te opštine.

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da budem počasni građanin ponosnog i časnog Berana", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da će Srbija sarađivati sa svim političkim opcijama u Crnoj Gori, koje obezbeđuju miran i prosperitetan život svih građana.

"Kroz saradnju, kompromis i razumevanje ostvarićemo sve ciljeve u interesu svih građana Srbije i Crne Gore", dodao je. 

Gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić, koji je predvodio delegaciju, istakao je da je predlog da Nikolić bude počasni građanin Berana donet jednoglasno, uz saglasnost državnog vrha Crne Gore. "Nama je veoma važna saradnja sa Srbijom i vaša politika saradnje i razumevanja je značajno doprinela prevazilaženju razlika u mišljenjima, koje još uvek postoje", ukazao je Šćekić. 

On je pozvao je Nikolića da prisustvuje svečanoj sednici gradske skupštine na kojoj će mu biti uručena Povelja počasnog građanina. 

U saopštenju se dodaje da je gradski parlament jednoglasno odlučio da Nikolić bude počasni građanin Berana, a da je inicijativu pokrenula Nova srpska demokratija (NOVA) Andrije Mandića.

Za taj predlog glasali su poslanici vladajuće koalicije koju čine Socijalistilčka narodna partija (SNP) i Demokratski front (DF), kao i predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), opozicione u tom gradu. 

U obrazloženju predloga je navedeno da predsednik Srbije daje ogroman doprinos smirivanju tenzija na Balkanu i povezivanju naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Nikolić od Ivanića očekuje saradnju u interesu Srba u BiH

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić spreman je da ode u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina, kao i da zajedno sa članovima Predsedništva BiH oda počast stradalima svih veroispovesti, a od srpskog člana kolektivnog šefa države BiH da saradnju i razumevanje u intresu Srba u BiH.

U odgovoru Nikolića članu predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, koji je danas rekao da srpski predsednik deli Srbe sa ove i one strane Drine, stoji da ne postoji nijedan argument za takvu konstataciju.

"Predsednik Srbije poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih činilaca da usmere svoje aktivnosti, bilo da se radi o izjavama, ili radnjama na postizanje kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regionu. Predsednik je bio spreman da dođe u Sarajevo i sad je spreman da ode i u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina", navodi se u saopštenju Pres službe Predsednika.

Ističe se i da je Predsednik istovremeno izrazio spremnost da zajedno sa članovima Predsedništva BiH oda počast stradalima svih veroispovesti na mestima koje oni izaberu.

"Od srpskog člana Predsedništva BiH, predsednik Nikolić očekuje saradnju i razumevanje u najboljem interesu Srba u Bosni i Hercegovini. Što se tiče navoda Ivanića o treniranju strogoće, predsednik Republike to ne želi ni da komentariše", navodi se u saopštenju.

Ivanić je ranije danas na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da nije razumeo poruke iz Beograda, koje su na obeležavaju Vidovdana poslali predsednik Srbije i Republike Srpske Nikolića i Milorada Dodika

Ivanić je rekao da prevashodno nije razumeo predsednika Nikolića, te da je očekivao "da ga njegovi savetnici savetuju kako se vodi spoljna politika u BiH", odnosno da se odluke donose konsenzusom.

"Pozivam gospodina Nikolća da svoju političku strogoću malo više trenira tamo, jer smo mi ovde ozbiljni političari i imamo puno igara u nogama, da se bolje pripremi i ne deli srpski narod zapadno od Drine. Jer bojim se da je nastupom koji je imao sa Dodikom ušao u tu priču", reka je Ivanić, koji je prethodno saopštio da je Savetu bezbednosti UN uputio pismo u kojem je rekao da britanska rezolucija o Srebrenici podelila narod u BiH i da svi sada pričaju o prošlosti, a niko o budućnosti. 

On je dodao da bi Nikolić, "da je čitao diplomatsku poštu i medije, video da se i o deklaraciji i o rezoluciji odredio puno pre njega".

 

Inicijativa Velike Britanije neće doprineti pomirenju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, povodom britanske inicijative da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija o Srebrenici, ocenio kao poražavajuće pokušaje da se jedan narod označi kao genocidan.

"Srbi su narod koji je tokom dva svetska rata daleko više stradao od ostalih, koji je stradao i tokom sukoba u BiH. Zastrašujuća je nepravda da se Srbima uskraćuje pravo na iskazivanje poštovanja prema sopstvenim žrtvama, štaviše pokušaji idu u pravcu označavanja srpskog naroda kao genocidnog", smatra Nikolić a prenosi Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.


Nikolić smatra da inicijativa Velike Britanije da SB UN usvoji Rezoluciju o Srebrenici "nimalo neće doprineti pomirenju u regionu, niti će sprečiti da se slični zločini dese u budućnosti".

"Naprotiv, na taj način nezadovoljstvo će samo dodatno eskalirati, zato što porodice žrtava neće dobiti moralnu satisfakciju i razumevanje za svoj bol", naveo je Nikolić.

Sukob na teritoriji BiH je, kako je dodao, izazvao stradanja civila svih nacionalnosti i vera i "bilo kakvo negiranje te činjenice, izvrtanje istine, njeno uveličavanje ili umanjenje, neće se negativno reperkutovati samo na narode koji su neposredno pogođeni, već i na inicijatore". 

"U osnovi pomirenja mora biti pravda, a u osnovi pravde je istina i čovečnost. Da ne spominjemo bol naroda koji su pored srpskog bili žrtve, kao što su Jevreji, Jermeni, Romi, ako Srebrenica postane simbol genocida", kazao je Nikolić, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je apelovao i da "prestanu verbalni sukobi i inicijative koje još više produbljuju ožiljke porodica stradalih i onemogućavaju pomirenje u regionu".

autor: AP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side