12.01.2019 Beograd

Nikola Samardžić: Odluka Makedonije istorijska

Nikola Samardžić: Odluka Makedonije istorijska Foto: Medija centar Beograd
Profesor beogradskog Univerziteta i osnivač New Balkans Instituta Nikola Samardžić čestitao je danas premijeru Makedonije Zoranu Zaevu potvrđivanje sporazuma sa Grčkom, ocenjujući tu odluku kao "istorijsku".

"Sporazum s Grčkom vodi napretku, reformama i integraciji cele Jugoistočne Evrope poštovanjem najviših evropskih standarda. Pozivamo Republiku Srbiju i srpsko društvo da razumeju Vašu viziju slobodne i otvorene Makedonije. U svetu koji je ponovo uznemiren, u Evropi koja je trenutno slaba, potreban nam je, svima zajedno, nov politički prostor", napisao je Samardžić u čestitki Zaevu.

Dodao je da za Srbiju to konkretno znači "istorijski sporazum Beograda i Prištine uz obostrano priznanje", zatim "uvažavanje i garancije, ekonomska i institucionalna integracija bivšeg jugoslovenskog prostora", kao i "brisanje svih prepreka u saradnji s Makedonijom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, Albanijom".

U pismu, Samardžić je naveo i to da je "za naš narod dragoceno opredeljenje za EU i NATO naših istočno-pravoslavnih suseda i prijatelja".

"Žao nam je ukoliko su ovakve poruke iz Srbije usamljene. U nadi da će Vam se Srbija u skoroj budućnosti aktivnije pridružiti, uz lično obećanje da ću na tome predano raditi, Vaš sam iskreni poštovalac", navodi se u pismu istoričara Nikole Samardžića makedonskom premijeru Zoranu Zaevu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 12.01.2019, 22:07h PRISAJEDINjENjE

    Slažem se po uslovom da se Srbiji PRISAJEDINE Srpska i sever Kosova !!

  • 12.01.2019, 21:03h Čitalac

    "Sporazum s Grčkom vodi napretku, reformama i integraciji cele Jugoistočne Evrope poštovanjem najviših evropskih standarda. Pozivamo Republiku Srbiju i srpsko društvo da razumeju Vašu viziju slobodne i otvorene Makedonije..." ...- Ocena istoričara N. Samardžića je logična, istinita i jasno izrečena. I nije čudo što ceo normalan svet (kad eventualno razmišlja i o Balkanu) - na isti način govori o odluci makedonskog parlamenta. Kod nas - nije baš tako: jer, "vrhovi" ovdašnje intelektualne elite to ne mogu da "svare" kao što ne mogu da "svare" ni državu Crnu Goru, onu koja je u novoj istoriji na Belinskom kongresu tadašnjih velikih sila PRIZNATA ZA SAMOSTALNU DRŽAVU - istog dana kao i država Srbija... To ne mogu nikako da "svare" i nizove generacija od osnovne škole do univerziteta "kljukaju" - "istorijom" pročitanom u ciklusu junačkih narodnih pesama. Takvu "istoriju" je još pre više od jednog veka Stojan Novaković okarakterisao kao istoriju zasnovanu na MAŠTI narodnih pevača, guslara...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side