Nezavisna kulturna scena Srbije traži podršku za umetnike i zaposlene u kulturi
31.03.2020 Beograd

Nezavisna kulturna scena Srbije traži podršku za umetnike i zaposlene u kulturi

Nezavisna kulturna scena Srbije traži podršku za umetnike i zaposlene u kulturi Foto: Logo
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije uputila je dopise Ministarstvu kulture i informisanja, Sekretarijatu za kulturu grada Beograda kao i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama usled kritične situacije nastale uvođenjem vanrednog stanja zbog pandemije COVID-19 virusa.

"Zahtevamo hitnu reakciju svih nadležnih u republičkom i pokrajinskom sektoru kao i u sektoru lokalnih samouprava, i donošenje konkretnih mera podrške umetnicima, kulturnim radnicima i sektoru samozaposlenih u kulturi.
Odluku o ukidanju konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi Sekretarijata za kulturu grada Beograda, smatramo neprihvatljivom i u datim okolnostima krajnje neadekvatnom! Nebrojene mogućnosti modifikacije programa i prilagođavanja kriznoj situaciji trebale su da budu prioritet sektora nadležnog za kulturu u gradskoj upravi. Mera ukidanja konkursa oličenje je suštinske nebrige za kulturni sektor. Reperkusije ove odluke direktno ugrožavaju živote i otvoreni su pokazatelj destruktivne politike Sekretarijata za kulturu, koja ugrožava ne samo organizacije nezavisne kulturne scene već i pojedince, samostalne umetnike i sve druge aktere u kulturi", navodi se u saopštenju asocijacije.

Oni navode da je pandemija koronavirusa ostavila na hiljade umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica u Srbiji bez posla, čime su se preko noći našli u neodrživoj egzistencijalnoj poziciji. Već prethodno težak položaj umetnika i kulturnih radnika sada je doveden do granice egzistencijalnog opstanka.

"Zahtevamo konkretne mere i brzu reakciju nadležnih institucija na svim nivoima upravljanja (republičkom, pokrajinskom i lokalnom) koje će umanjiti posledice neminovnog ekonomskog kraha koji ugrožava egzistenciju na hiljade porodica. Među njima su samohrane majke, radnici sa invaliditetom, radnici sa umanjenim ekonomskim mogućnostima. Ćutanje nadležnih i nepostojanje mera pomoći i zaštite prava na rad predstavlja se kao politika nebrige i nemara. Budući da su svi javni programi otkazani ili odloženi, donošenje mera podrške neophodno je za sve umetnice, umetnike, radnice i radnike u kulturi, naročito one bez stalnih radnih ugovora, angažovanih honorarno i po projektu, kao i svih koji su se usled otkazivanja programa našli u izrazito teškoj ekonomskoj situaciji", zaključuju iz asocijacije.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side