Nezavisna kulturna scena Srbije: Nedopustivi napadi na umetnike i pasivnost vlasti
14.10.2020 Beograd

Nezavisna kulturna scena Srbije: Nedopustivi napadi na umetnike i pasivnost vlasti

Nezavisna kulturna scena Srbije: Nedopustivi napadi na umetnike i pasivnost vlasti Foto: logo
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKŠ) najoštrije je danas osudila najnovije napade na nezavisne umetnike i ocenila da "pasivnost vlasti i većeg dela javnosti podseća na poznate istorijske faze fašizacije i društva i politike".

NKSS je saopštila da je za samo nekoliko dana bilo "drastičnih fizičkih napada, pretnji, nipodaštavanja, uništavanja i klevetanja kritičkog umetničkog rada i stvaralaštva u Beogradu".

Naveli su i da se "lavina ozbiljnih pretnji, agresije i govora mržnje" posle predstave "Srebrenica. Kada mi mrtvi ustanemo" sručila na reditelja Zlatka Pakovića, učesnike, učesnice, producente i organizatore.

Podsetili su da je u Centru za kulturni dekontaminaciju manifestaciju prekinuo "fašistički galamdžija da manirom minhenske pivnice saopšti javnosti istorijske istine o zločinu izvršenom od strane Vojske Republike Srpske u Tuzli".

Sinoć, samo nekoliko dana kasnije, grupa batinaša je upala u Galeriju "Stara Kapetanija" u Zemunu i uništila izložbu strip-grupe "Momci", zato što im je "crtež zločina zasmetao na način na koji nije nijedan stvarni zločin", piše NKSS.

"Pozivamo sve kolege i koleginice iz oblasti kulturne i umetničke politike da stanu u zaštitu prava na umetničko stvaranje i izražavanje i svojim radom i u okviru svojih mogućnosti dugoročno doprinose raskrinkavanju svih ekonomskih, političkih i kulturnih mehanizama nastanka i rasta raznih oblika fašizama, 'neofašizama' i 'postfašizama' ", piše u saopštenju.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side