Nevladine organizacije: MUP da zabrani negiranje genocida u sali GO Novi Beograd
20.02.2020 Beograd

Nevladine organizacije: MUP da zabrani negiranje genocida u sali GO Novi Beograd

Nevladine organizacije: MUP da zabrani negiranje genocida u sali GO Novi Beograd Foto: Beta/Miloš Miškov
Grupa nevladinih organizacija zatražila je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani negiranje genocida u sali Skupštine opštine Novi Beograd, gde je za večeras najavljena promocija knjige lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja.

U saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava, Fonda za humanitarno pravo, Žena u crnom i foruma ZFD Zapadni Balkan navodi se da "Zakon o javnom okupljanju izričito propisuje da okupljanje nije dozvoljeno kada su ciljevi okupljanja usmereni na kršenje ljudskih i manjinskih sloboda i prava drugih, odnosno na izazivanje ili podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, kao i kada nastupi opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda".

Zbog toga, navodi se u saopštenju, Inicijativa mladih za ljudska prava i druge organizacije "zahtevaju da policija zabrani najavljeni skup u sali Skupštine GO Novi Beograd, kao i da okolnost da SRS kao organizator nema obavezu da prijavi skup koji se održava u zatvorenom prostoru ne abolira policiju da postupa u skladu sa svojim zakonskim obavezama i onemogući skup koji za cilj ima raspirivanje mržnje i netrpeljivosti".

"Ne čudi nas gostoprimstvo i odluka Aleksandra Šapića i Opštine Novi Beograd da svojim partnerima iz SRS obezbede prostor za negiranje srebreničkog genocida. To je očekivano, imajući u vidu da se na mestu zamenika predsednika ove opštine nalazi Svetozar Andrić protiv koga je FHP 2. marta 2018. godine podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine Srbije", navodi se u saopštenju.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava navode da "ovakav skup SRS-a, osim što je moralno neprihvatljiv, nosi i bezbednosne rizike".

Kako se navodi u saopštenju "nakon promocije 5. februara ove godine u Opštini Stari Grad dogodio se napad na aktivistkinje i aktiviste pomenutih organizacija pri čemu je izostala blagovremena osuda i reakcija nadležnih organa prvenstveno na negiranje genocida, a zatim i na nasilje nad mirovnim aktivistkinjama i aktivistima".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side