Neprijavljeni arheolozi prekopavaju srednjovekovni lokalitet kod Kuršumlije
18.04.2019 Kuršumlija

Neprijavljeni arheolozi prekopavaju srednjovekovni lokalitet kod Kuršumlije

Neprijavljeni arheolozi prekopavaju srednjovekovni lokalitet kod Kuršumlije Foto: Beta / Ljiljana Danilović
Srednjovekovni arheološki lokalitet Marina kula, brdo dva kilometra udaljeno od Kuršumlije, neovlašćeno je prekopan sa oko 200 malih sondi u potrazi za "skrivenim blagom", izjavio je danas arheolog Milan Savić.

Savić je za agenciju Beta kazao da se na vrhu brda nalaze ostaci utvrđenja iz srednjeg veka a da su ga neovlašćena lica ugrozila svojim neovlašćenim kopanjem.

"Uočeno je oko 200 malih sondi, ali i desetak velikih. Velike sonde, od preko dve metra dužine i više jednog metra dubine, u velikoj meri su pričinile štetu ovom lokalitetu. Sve su sveže iskopane. Divlji kopači se verovatno vode legendama i narodnim predanjima, o ćupovima sa zlatom i drugim metalima", rekao je Savić.

On je dodao da veruje da su "divlji arheolozi" pronašli nešto vredno, i da je "potraga za blagom" na Marinoj kuli bila organizovana i da je bilo više učesnika.

"Na žalost, ovo niko nije sprečio, vredni arheološki artefakti njčešće završavaju van granica, u privatnim kolekcijama i aukcijskim kućama, za veliki novac", rekao je Savić.

Savić je ukazao na to da su u selu Ksomača takođe iskopane grobnice iz nepoznatog perioda, a u Kuršumlijskoj banji su rimske grobnice uništene jer je neko porušio zidove.

"Na osnovu ostataka, posle divljih arheologa, zaključujem da se radilo o bogatim grobnicama. Moguće da je bilo vrednog nakita, pojaseva, skupocenih predmeti, koji su se prilagali sa imućnim pripadnikom rimskog društva", kazao je Savić.

Ilegalna prekopavanja nekih od tih lokacija su prijavljena policiji i drugim nadležnim ustanovama, ali počinilac nije pronađen, niti je spovedena bilo kakva istraga.

Republički zavod za zastitu spomenika kulture je još 1970-tih godina proglasio Marina kulu za spomenik kulture od velikog značaja.

Taj lokalitet je jedan najznačajniji na teritoriji Kuršumlije, neistražen i potpuno nezaštićen, pa to ide na ruku divljim arheolozima.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side