Neophodna izmena definicije porodice u Krivičnom zakoniku
10.02.2015 Beograd

Neophodna izmena definicije porodice u Krivičnom zakoniku

Neophodna izmena definicije porodice u Krivičnom zakoniku
Autonomni ženski centar zatražio je danas izmenu definicije porodice u Krivičnom zakoniku i njeno usaglašavanje sa definicijom koja je u Porodičnom zakonu kako bi zakon štitio sve žene žrtve nasilja u porodici.

Navodeći da devojke, bivše partnerke i žene koje ne žive u zajedničkom domaćinstvu zakon ne štiti kao žrtve nasilja u porodici te da to hitno treba promeniti, iz Autonomnog ženskog centra ističu da je u slučaju javno iznesenog nasilja u partnerskom odnosu neprihvatljivo da je tužilaštvo neodlučno u proceni uslova za pokretanje krivičnog postupka za krivično delo “nasilje u porodici” po službenoj dužnosti.

Kako smatraju, to samo pokazuje da je definicija porodice u Krivičnom zakoniku nejasna i da otvara prostor različitom tumačenju.

U saopštenju se navodi i da to potvrđuje Vrhovni sud, koji je u jednom broju slučajeva utvrdio da je došlo do povrede zakonitosti zbog stava sudova da se ne radi o članovima porodice.

Autonomni ženski centar od 2011. godine insistira na ujednačavanju definicije porodice u celokupnom sistemu pravne zaštite jer neusaglašenost Krivičnog i Porodičnog zakona dovodi do diskriminacije svih onih lica koja po Porodičnom zakonu, imaju pravo na zaštitu od nasilja u porodici, a koje Krivični zakonik ne svrstava u krug subjekata krivičnog dela nasilja u porodici, navedeno je u saopštenju.

Zakonsko određenje o tome ko se smatra članovima porodice po Krivičnom zakoniku je dovelo do toga da jednom broju lice koja se nalaze u bliskom ličnom odnosu bude uskraćeno pravo na zaštitu po osnovu krivičnog dela “nasilje u porodici”.

To, kako se navodi u saopštenju, najviše pogađa žene i devojke koje su emotivnim vezama i ne žive u zajedničkom domaćinstvu sa učiniocem.

Broj žena i devojaka koje trpe nasilje u vezama, kao i po okončanju istih, nije zanemarljiv, a one su prepuštene same sebi, pronalaženju novca za advokata i vrlo često zbog straha za život ne podnose privatne tužbe.

Međunarodna i nacionalna istraživanja i praksa pokazuju da se nasilje nastavlja, pa čak i pojačava kada žrtva podnese zahtev za razvod braka, ili se razvede, odnosno napusti zajedničko domaćinstvo. Karakteristika nasilja u porodici nije u tome da žrtva i izvršilac nasilja imaju zajedničko mesto prebivališta nego porodična veza i specifičan lični odnos koji među njima postoji.

Zato iz tog centra traže da definicija porodice u Krivičnom zakoniku obuhvati i “lica koja su međusobno bila ili su još uvek u emotivnoj ili seksualnoj vezi” kao što to definiše Porodični zakon.

Iz Autonomnog ženskog centra traže i da se briše uslov “život u zajedničkom domaćinstvu” kao što to zahteva i Konvencija Saveta Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici koju je Srbija ratifikovala 2013 godine.

Konvencija kaže da je “nasilje u porodici” svaki čin fizičkog, seksualnog, psihološkog ili ekonomskog nasilja koje se dešava u porodici ili porodičnoj zajednici ili između bivših ili sadašnjih supružnika ili partnera, bez obzira da li učinilac nasilja deli ili je delio ili nikada nije delio isto mesto stanovanja kao i žrtva.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side