Nenadić: Transparentnost državnih organa umanjena za vreme vanrednog stanja
08.06.2020 Beograd

Nenadić: Transparentnost državnih organa umanjena za vreme vanrednog stanja

Nenadić: Transparentnost državnih organa umanjena za vreme vanrednog stanja Foto: Logo
Transparentnost postupanja Vlade i drugih državnih organa značajno je umanjena za vreme vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa, ocenio je danas programski direktor Transparentnosti Srbije (TS) Nemanja Nenadić.


Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o transparentnosti Vlade i drugih državnih organa, Nenadić je naveo da mnoge informacije nisu dostupne javnosti, kao što su odluka o tajnosti broja respiratora u zemlji, informacije o sprovedenim nabavkama respiratora i medicinske opreme i podaci o potrebama zdravstvenih institucija.

"Javnosti nisu bili, niti su trenutno dostupni, predlozi i obrazloženja uredbi i drugih akata koji su doneti tokom vanrednog stanja. Nisu objavljeni zaključci kojima Vlada odlučuje o mnogim bitnim pitanjima, kao ni obrazloženja odluka o postavljanju i razrešenju funkcionera", rekao je on.

Prema njegovim rečima nastavljeno je kršenje Zakona o javnim preduzećima i dodao da danas, od 34 preduzeća u kojima je trebalo da se sprovedu konkursi, "samo njih devet ima direktore izabrane na konkursima".

"U većini ostalih, ne samo da su direktori u v.d. stanju, već je davno prošao i zakonom maksimalno dozvoljeni rok trajanja tog stanja od 12 meseci, što ukazuje na nepostojanje političke volje da se zakon sprovede u toj oblasti", zaključio je Nenadić.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side