08.08.2017 Beograd

Nemačka ambasadorka u Prištini: Nastavak dijaloga Prištine i Beograda teško moguć

Nemačka ambasadorka u Prištini: Nastavak dijaloga Prištine i Beograda teško moguć Foto: pixabay
Ambasadorka Nemačke u Prištini Angelika Fits ocenila je da je u ovom trenutku nastavak dijaloga Prištine i Beograda teško moguć, jer postoji velika asimetrija između dve pregovaračke strane.

Na jednoj strani je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) koji je na izborima vrlo ojačan i ima jaku stranku iza sebe, a u Prištini je vlast podeljena između tri različita tabora i nema nacionalnog konsenzusa o bilo kojoj temi, i u takvoj situaciji nastavak dijaloga je teško moguć, rekla je Fits za Dojče vele.

Ona je ocenila da partijama na Kosovu nije uspelo da se dogovore oko nacionalne agende i da oko nje postignu konsenzus, a da političare u takvom nečem sprečavaju pre svega egoizmi.

Nemačka ambasadorka dodala je da ne očekuje nikakvo rešenje u novoj rundi razgovora o formiranju nove kosovske vlade i skupštinske većine, zakazanoj za 10. avgust.

"Čak i kada bi narednih dana ili nedelja bila dobijena većina za formiranje vlade, za šta je potreban 61 glas, 61 ili 62 od ukupno 120 bi doneli nestabilnu vladu, kada znamo da u parlamentu vrlo često nema kvoruma. To znači da ni neki normalan zakon, za čije donošenje je potrebna prosta većina, ne bi mogao da bude donet", rekla je Fits.

Ona je rekla da Kosovu verovatno sledi faza nestabilnosti koja će dovesti do potrebe za novim izborima, što je vrlo nepovoljno, ali po njenoj oceni nema načina da se taj proces ubrza jer Kosovo, za razliku od susednih zemalja, nema iskustvo sa vladom pre 2008. i sada nastaje moderno Kosovo, što je bolan proces koji zahteva vreme.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side