13.06.2019 Beograd

Nela Kuburović: Izmene Ustava apsolutno se ne odnose na Kosovo

Nela Kuburović: Izmene Ustava apsolutno se ne odnose na Kosovo Foto: PrtScn
Ministarka pravde Nela Kuburović demantovala je navode po kojima se izmene Ustava koje je predložila Vlada Srbije, odnose i na preambulu o Kosovu i Metohiji.

Ona je uoči sutrašnje sednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će biti razmotrene predložene izmene Ustava, navela da se predlog tiče "isključivo pravosuđa".

"Izmene Ustava apsolutno se ne odnose na Kosovo i Metohiju. Predlog se tiče jačanja nezavisnosti i odgovornosti sudija kroz izmenu postupka izbora sudija i tužilaca, sastava stručnih saveta", kazala je Nela Kuburović za Novosti od petka.

Komentarišući zahtev iz Haga za izručenje dvoje poslanika Srpske radikalne stranke koji su optuženi za nepoštovanje suda, ministarka je kazala da je "i dalje na snazi pravosnažna odluka Višeg suda u Beogradu da nisu ispunjeni uslovi za izručenje".

"Kao pravna država, iako poštujemo međunarodne obaveze, moramo poštovati i Ustav i zakone svoje zemlje. Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, koji se primenjuje i na Mehanizam, nabraja za koja krivična dela postoji mogućnost izručenja a nepoštovanje suda nije na toj listi", navela je ministarka pravde.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 14.06.2019, 06:09h Stil ustavnog jezika...

    "Nela Kuburović: Izmene Ustava apsolutno se ne odnose na Kosovo..." ...- Nota bene: ruku na srce, ne primam platu za čitanje Ustava, pa me te državno-pravne (pravničke) rabote i NE INTERESUJU. Međutim, nekada sam - po službenoj dužnosti - čitao neka 2-3 ustava SFRJ (i SR Srbije), od njih sam poslednji čitao svaku rečenicu i svaku reč kao da to radim pod elektronskim mikroskopom - svaku tačku i zapetu. Onako iz radoznalosti čitao sam tada i jedan ili dva ustava dveju (tako tada - značajnih) država. I moram reći da je ovaj poslednji "Koštuničin" Ustav - sasvim originalan: počinje preambulom posvećenom JEDNOJ POKRAJINI. Nisam nekakav ustavotvorac, ali - gde dugde (osim u Srbiji) to ima?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side