Nekoliko NVO protestuje zbog ideje da NATO bude kandidat za Nobelovu nagradu za mir
18.03.2020 Beograd

Nekoliko NVO protestuje zbog ideje da NATO bude kandidat za Nobelovu nagradu za mir

Nekoliko NVO protestuje zbog ideje da NATO bude kandidat za Nobelovu nagradu za mir Foto: pixabay.com
Beogradski forum za svet ravnopravnih i nekoliko drugih nevladinih organizacija izrazili su danas, u pismu Komitetu za Nobelovu nagradu za mir, neslaganje sa idejom da NATO bude kandidat za tu nagradu za mir za prošlu godinu.

"Pre tačno 21 godinu, NATO je pokrenuo ilegalnu vojnu agresiju na Srbiju (SRJ) koja je trajala 78 dana, čime je prekršena Povelja UN-a, završni dokument OEBS-a iz Helsinkija, kao i sopstveni Osnivački akt. Bio je to zločin protiv mira i čovečnosti. Tokom agresije poginulo je 3.500 do 4.000 ljudi, uključujući 89 dece, a ranjeno preko 12.500 ljudi", navodi se u pismu.

Te organizacije su ukazale da je direktna ekonomska šteta agresije na SRJ procenjena na više od 100 milijardi dolara a da nikada nije tačno utvrđen ne samo broj ljudskih žrtava već i posledice i štete nanete prirodnom okruženju.

"Kao prvi rat posle Drugog svetskog rata na evropskom tlu, agresija NATO na Srbiju bila je prekretnica ka uvođenju prakse neograničenih agresija i intervencija širom sveta. Ova agresija bila je početak transformacije samog NATO-a iz defanzivnog u ofanzivni savez, zanemarujući princip UN-a da mir treba braniti svim sredstvima", dodaje se.

Podseća se da je napad na SR Jugoslavije izveden u savezu sa terorističkom organizacijom OVK a da su tokom agresije korišćeni projektili sa osiromašenim uranijumom, a da postoje ozbiljne pretpostavke da je to ostavilo trajne posledice i opasnost od malignih oboljenja.

"Ovaj zločin protiv mira i čovečnosti izazvao je trajnu nestabilnost na Balkanu. Ozbiljno je uticao na stabilnost Evrope. Istovremeno, NATO je naneo nenadoknadivu štetu evropskom (OEBS) i svetskom poretku mira i bezbednosti (UN), uvodeći tako eru novog hladnog rata", dodaje se u saopštenju.

Pismo su potpisali predstavnici Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, KLuba generala i admirala Srbije i Fondacije "Zajedno za mlade".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja