25.03.2019 | 11:00h ► 13:30h Novi Sad

Nedim Sejdinović podneo ostavku na mesto predsednika NDNV-a

Nedim Sejdinović podneo ostavku na mesto predsednika NDNV-a Foto: Medija Centar Beograd
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović podneo je danas ostavku na to mesto, uz obrazloženje da to čini iz ličnih razloga, a ne zbog pretnji kojima je ponovo učestalo izložen u prethodnih nekoliko dana.

"Činjenica da se bezmalo 15 godina nalazim na raznim rukovodećim položajima u NDNV-u, kao i da su protekle godine za novinarska i medijska udruženja, u borbi za medijske slobode, ali i za sopstveni opstanak, bile veoma naporne i traumatične - govori dovoljno sama po sebi", naveo je Sejdinović u tekstu ostavke koji je prosledio medijima.

Dodao je da njegova ostavka nema veze sa najnovijim talasom pretnji i uvreda kojima je ovih dana izložen.

"Siguran sam da ću i u budućnosti biti meta mržnje i verbalnog nasilja, jer je to sastavni deo posla kojim se bavimo u ovim nesrećnim vremenima", naveo je Sejdinović, koji je na čelu NDNV-a bio od aprila 2016. godine.

Dodao je da njegova ostavka "nije loša vest" ni za njega lično ni za NDNV.

"Uskoro će naše udruženje, o čemu ćete biti obavešteni, imati skupštinu na kojoj će biti usvojen novi statut i izabrani novi organi upravljanja, a u toku je i rad na izradi strateškog plana, koji će dugoročno odrediti ciljeve i metode budućeg delovanja udruženja. Kao što sam rekao pre par meseci na proslavi 29. rođendana NDNV-a, došlo je vreme da nove generacije novinara i saradnika preuzmu upravljanje udruženjem, a da mi – nešto iskusniji – budemo sa njima i uz njih", poručio je Sejdinović.

Dodao je da je "ponosan" što je doprineo tome da je stasala sjajna ekipa mladih novinara, članova i saradnika NDNV-a, koji će znati da se nose sa brojnim izazovima.

Najavio je da će svoju profesionalnu karijeru nastaviti u NDNV-u.

 

Sejdinović podneo krivičnu prijavu zbog pretnji na Fejsbuku

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović podneo je krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog objave i pretećih komentara na društvenoj mreži Fejsbuk.

U prijavi se navodi da je 23.3.2019. godine oko 20.30 na stranici "Srbija naša zemlja" objavljena fotografija predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine ispod koje se nalazi komentar sadržine:

"Nedime Sejdimoviću, toliko nesnosno provociraš običan svet da ako ti neko izvuče uši ne čudi se. Ne odobravamo nikako, ali ne bi ni digli glas. Takav hohštapler i bitanga skoro nije viđena čak ni na Soroševom platnom spisku. Nedim je predsednik NDNV ("Nezavisno" društvo novinara Vojvodine), muslimanski ekstremista i srbomrzac".

Nepoznati učinilac, autor predmetne objave, ističe se u prijavi, ugrozio je sigurnost Nedima Sejdinovića pretnjom da će napasti na njegovo telo čime je izvršio krivično delo Ugrožavanje sigurnosti na štetu novinara iz člana 138. stav 3. Krivičnog zakonika.

U prijavi se navodi da je nepoznati učinilac, autor objave, učinio dostupnim fotografiju predsednika NDNV ispod koje je ostavio komentar da je Sejdinović "muslimanski ekstremista i srbomrzac" i na taj način podstakao mržnju i diskriminaciju što je rezultiralo velikim brojem komentara u kojima se Sejdinović najgrublje vređa i poziva se na njegovo proterivanje, te je na taj način izvršeno krivično delo rasna i druga diskriminacija iz člana 387. stav 4. Krivičnog zakonika.

Ovo nije prvi put, navodi se u prijavi, da se preko stranice "Srbija naša zemlja" vrše krivična dela na štetu Nedima Sejdinovića i dodaje da su sva krivična dela prijavljena Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side