Ne sme se ponoviti 17. mart
17.03.2013 Beograd

Ne sme se ponoviti 17. mart

Ne sme se ponoviti 17. mart
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić podseća da ni devet godina nakon nasilja nad Srbima na Kosovu počinioci nisu kažnjeni, imovina nije obnovljena, niti je Srbima omogućen povratak.

Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu, premijer Srbije Ivica Dačić je podsetio je da je u nasilju koje se trajalo dva dana, poginulo 19 civila, da je 800 ranjeno, 3.870 prognano, da je uništeno 935 kuća I 34 crkve.

"Želim da se nešto tako više nikada ne ponovi, a da Srbija svojom mudrom politikom zaštiti bezbednost i interse Srpskog naroda na Kosovu", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebna realna politika.

"Mi danas moramo razdvojiti Kosovo u našoj ideji, Kosovo u našoj mitologiji, Kosovo u našim korenima od onoga što kao realnost postoji na Kosovu i Methoji, i da zaštimo naš narod koji tamo živi", rekao je Dačić.

On je zahvalio svim Srbima koji su ostali na Kosovu i kada su "njihove vođe pobegle".

"Srbija nikada ne sme i neće okrenuti leđa Srbima na Kosovu", poručio je Dačić i istakao da Vlada Srbije čini sve da se postigne pravedno rešenje koje će omogućiti da Srbi na Kosovu odlučuju o svom životu i sudbini.

Nema nikakvog papira o ZSO

Premijer kaže da sada niko ne razmišlja o referendumu "Kosovo ili Evropska unija", i dodaje da se nikakav dokument o ZSO nije našao u Briselu.

On je izjavio da navodni sporazum o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji koji se pojavio u medijima nije autentičan, i naveo da se nikakav dokument niti zvaničan papir nije našao na pregovaračkom stolu u Briselu, niti je ponuđen od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Dačić je, posle svečane akademije povodom pogroma 17. marta 2004. godine, rekao novinarima da je svaka priča o tom sporazumu i analiziranje njegovih tačaka apsolutno besmislena, jer on ne postoji.

Objavljivanje tog navodnog sporazuma Dačić je nazvao "probnim balonom", i pozvao da se to ne radi, ali nije odgovorio na pitanje ko konstruiše takve stvari u javnosti.

Upitan da li će možda biti održan referendum - Kosovo ili Evropska unija, ukoliko pregovori zapadnu u ćorsokak, Dačić je rekao da ne misli da bilo ko razmišlja o referendumu u ovom trenutku i da je najvažnije da dođe do nekog dogovora.

On je, međutim, rekao da je postizanje dogovora neizvesno, jer ne vidi da bi kosovski premijer Hašim Tači pristao na izvršna ili zakonodavna ovlašćenja za zajednicu srpskih opština, a "za nas je neprihvaltljivo da pristanemo na zakone Kosova".

"To što mi nećemo da prihvatimo svako rešenje ne znači da ćemo mi da odemo. Naprotiv, ja ne vidim drugi način da se dođe do nekog rešenja osim stalnog insistiranja na dogovoru", zaključio je Dačić.

Niko ne razmišlja o referendumu

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da u ovom tenutku niko ne razmišlja o referednumu "Kosovo ili Evropska unija".

"Ne mislim da bilo ko razmišlja o referendumu u ovom trenutku, sada je najvažnije da se dođe do nekog dogovora", rekao je Dačić novinarima, odgovarajući na pitanje da li se razmišlja o raspisivanju referenduma ukoliko dijalog sa Prištinom zapadne u ćorskokak.

Dačić je, međutim, dodao da je u ovom trenutku potpuno neizvesno hoće li doći do dogovora, jer ne vidi da bi kosovski premijer Hašim Tači mogao da pristane na izvršna i zakonodavna ovlašćenja za zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji, a za "Srbiju je neprihvatljivo da pristane na zakone Kosova".

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side