Ne davimo Beograd: Van funkcije stanice koje mere zagađenje vazduha
01.02.2020 Beograd

Ne davimo Beograd: Van funkcije stanice koje mere zagađenje vazduha

Ne davimo Beograd: Van funkcije stanice koje mere zagađenje vazduha Foto: Novi magazin/SA
Inicijativa Ne davimo Beograd (NDMBGD) saopštila je danas da je veliki broj zvaničnih automatskih mernih stanica koje mere zagađenje vazduha u našim gradovima van funkcije.

 

"Ni aplikacije koje u realnom vremenu prenose ove podatke, poput AirCare-a, kao i sajt Agencije za zaštitu životne sredine koja je zadužena za rad automatskih mernih stanica, već dva dana nemaju informacije o zagađenju vazduha", navedeno je u saopštenju.

NDMBGD je istakla da "skandalozno da su podaci za državnim mernih stanica nedostupni građanima i to u "trenutku kada se naši gradovi sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova, a Srbija na godišnjem nivou izgubi skoro 7.000 građana usled zagađenja vazduha".

Kako je navedno, "ovo nije prvi put da automatske merne stanice budu van funkcije, posebno u danima kada je evidentno veliko zagađenje vazduha".

"Manir predstavnika zvaničnih institucija je da umanjuju značaj zagađenja ili da negiraju podatke o zagađenju. Očito da su onemogućavanjem rada i pristupa zvaničnim podacima o stepenu zagađanja vazduha pronašli inovativan način kako da obmanu građane i da sakriju podatke o zagađenju vazduha", ocenjeno je u saopštenju.

NDMBGD je pozvala direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića, da se "hitno i bez odlaganja obrati javnosti i objasni građanima šta se dešava sa podacima i automatskim mernim stanicima koje registruju podatke o zagađenju vazduha".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side