Ne davimo Beograd oštro protiv spaljivanja otpada
08.10.2020 Beograd

Ne davimo Beograd oštro protiv spaljivanja otpada

Ne davimo Beograd oštro protiv spaljivanja otpada
Inicijativa "Ne davimo Beograd" danas je još jednom navela da projekat izgradnje spalionice smeća u Vinči nije usklađen s evropskim standardima zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, da će vazduh zagađivati izuzetno kancerogenim materijalima, a građane u narednih 30 godina koštati preko milijardu i 150 miliona evra.

Ni na najnovijoj javnoj raspravi na kojoj je učestvovala i NDMBGD nije bilo odgovora zašto studija nije usklađena sa svim standardima i direktivama koje EU propisuje, pogotovo u domenu reciklaže otpada.

Predstavnici Vlade "nam nisu odgovorili koliki će biti račun domaćinstava u Beogradu na osnovu ovog projekta. Pored toga ostalo je nerazjašnjeno zašto prethodna studija nije poništena i šta se dešava sa građevinskim dozvolama koje su izdate na osnovu te studije", navedeno je u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd je, zajedno sa organizacijom CEE Bankwatć Network, podnela dve žalbe Energetskoj zajednici protiv Republike Srbije zbog nepoštovanja evropskih ekoloških standarda pri izgradnji spalionice u Vinčii, dok su Evropska komisija i Evropska investiciona banka (EIB) odbile da podrže taj projekat.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side