Ne davimo Beograd: Oslobodimo Beograd ponovo
20.10.2019 Beograd

Ne davimo Beograd: Oslobodimo Beograd ponovo

Ne davimo Beograd: Oslobodimo Beograd ponovo
Inicijativa "Ne davimo Beograd" saopštila je povodom 75 godina od oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu da današnji dan podseća da borba za slobodan grad mora biti svakodnevna, na svim frontovima.

"Ne smemo biti robovi u sopstvenoj državi, a sloboda se mora osvojiti na vrednostima antifašizma, solidarnosti, jednakosti i demokratičnosti. Ovaj grad zaslužuje da ga ponovo oslobodimo", ističu iz Inicijative.

Oni podsećaju da je na današnji dan pre 75 godina, a nakon više od 1.200 dana pod okupacijom, oslobođen Beograd, uz velike napore i brojne žrtve i hrabrost boraca jedinica Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije i Crvene armije, te samoorganizovanih građana samog Beograda, kao što je bio spasilac Savskog mosta Miladin Zarić.

Iz te inicijative ocenjuju da su 75 godina kasnije, Beograd "porobili i otuđili gradski moćnici i kriminalne političke elite, koja na sličan okupatorski način uništava Srbiju".

"Obespravljenima i siromašnima se ruše kuće i otimaju domovi ukoliko stoje na putu lažnog progresa, dok nasipe krase vodene, šljašteće kuće nedodirljivih 'okupatora' javnog interesa, a gradski prevoz jedva da funcioniše. Na drugoj obali Save niče zabranjeni grad izmišljenog investitora finansiran direktno iz republičkog budžeta, a loše ili nimalo plaćeni radnici stradaju na nezaštićenim građevinskim objektima podobnih investitora", navode iz Inicijative "Ne davimo Beograd".

Kako ističu, grad je razrušen beskonačnim i besmislenim radovima, "podgrejanim dobro podmazanim tenderima" i ogromnim zaduženjima na teret njegovih stanovnika.

"Vazduh je zagađen, vode su zamućene otpadom, a smeće ćemo spaljivati u visokim pećima. Komunalna policija maltretira građane i građanke, dok komunalni nered cveta na višim nivoima. Grad Beograd ima izmišljenog gradonačelnika i kaznenog upravitelja grada na poziciji zamenika gradonačelnika", ističu iz ove inicijative.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side