Ne davimo Beograd: Odmah odbaciti plan detaljne regulacije područja Avala filma u Košutnjaku
02.08.2020 Beograd

Ne davimo Beograd: Odmah odbaciti plan detaljne regulacije područja Avala filma u Košutnjaku

Ne davimo Beograd: Odmah odbaciti plan detaljne regulacije područja Avala filma u Košutnjaku Foto: Beta
Inicijativa Ne davimo Beograd zatražila je danas od gradskih vlasti da "odmah" odbace Plan detaljne regulacije za područje Avala filma u Košutnjaku i tako uvaže više od 8.000 primedbi koje su stručne organizacije i građani predali u toku ranog javnog uvida u plan.

Iz inicijative su osudili "manipulativne izjave" glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, koji po njihovim navodima, "uprkos činjenici da novi Plan detaljne regulacije za područje Avala filma predviđa uklanjenje skoro 30 hektara šume na Košutnjaku, tvrdi da seče stabala neće biti".

U saopštenju su naveli i da je privatna firma u vlasništvu Marka Stojčića "već jednom učestvovala u krčenju šume na Košutnjaku".

"Firma 'Otvoreni atelje grada – ARHITEKTON' iz Beograda, u vlasništvu Stojčića, nosilac je izrade urbanističkog projekta za izgradnju niza objekata na Košutnjaku, čiji su investitori Zavod za sport i medicinu i Ministarstvo omladine i sporta. I tada je Stojčić tvrdio da će Zavod za sport i medicinu sporta, kao i Košutnjak, biti 'pejzažno preuređen i dobiti novo lice, ne menjajući zdravi i prirodni izgled'. Nije mnogo vremena prošlo, a veliki broj stabala je posečen, prostor prokrčen, a šuma devastirana", naveli su iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Ocenili su da ponašanje glavnog gradskog urbaniste, ali i drugih gradskih funkcionera poput zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, "koji se ne libe da otvoreno stanu na stranu investitora koji ugrožavaju naša javna i prirodna dobra, govori da javni interes nema ko da brani".

Podsetili su da je do danas Inicijativu za odbranu Košutnjaka potpisima podržalo više od 73.000 građana.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side