17.01.2020 Beograd

Ne davimo Beograd na protestu zatražio hitne mere za čistiji vazduh

Ne davimo Beograd na protestu zatražio hitne mere za čistiji vazduh Foto: Beta / Darko Vojinovic
Ispred Gradske skupštine Beograda večeras je na protestu "Za čistiji vazduh" u organizaciji Inicijative "Ne davimo Beograd" (NDMBGD) i Građanskog fronta zatraženo da nadleži preduzmu konkretne mere kako bi kvalitet vazduha u gradovima Srbije bio bolji.

Aktivista Inicijative NDMBGD Vladimir Radojičić pošetio je da je ta organizacija još pre tri meseca od Vlade tražila konkretne mere zbog velikog zagađenja, da je peticiju potpisalo 14.000 građana, ali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ipak uverava da je vazduh zagađen samo dva-tri dana godišnje i da građani treba da biraju "između vazduha i crkavice koju on naziva standardom".

Premijrka Ana Brnabić je ove nedelje na hitnom sastanku rekla da "nema mesta panici", a ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan "za zagađanje je optužio građane", rekao je Radojičić i pozvao vlasti ili da reše probleme, ili da se povuku s funkcija.

Profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vladimir Đurđević, rekao je da se rešenjima niko nije bavio iako problem zagađenja vazduha postoji godinama.

Dodao je da razvoj saobraćaja i industrije nije opravdanje za zagdajenje, jer su u mnogo razvijenijim zemljama problemi s vazduhom manji pošto se na vreme pravila i sprovodila strategija za to.

Radomir Lazović iz "Ne davimo Beograd" rekao je za Agenciju Beta da je ta organizacija izradila čitav set mera - kratkoročnih kao što je zaštita stanovništva kroz obaveštavanje, sugerisanje da se ne izlazi napolje i smanjenje saobraćaja, i dugoročnih - kao što je prelazak na održiva goriva, zajednička ložišta i radikalno pošumljavanje.

Sa skupa nekoliko stotina ljudi pozvani su građani Srbije da 29. januara u svim gradovima održe "Marš za čist vazduh".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side