21.02.2020 Novi Sad

NDNV traži obrazloženje smene Upravnog odbora jedinog lista na rumunskom u Vojvodini

NDNV traži obrazloženje smene Upravnog odbora jedinog lista na rumunskom u Vojvodini
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je danas zabrinutost zbog hitne smene Upravnog odbora jedinog lista na rumunskom jeziku u Vojvodini u Novinsko-izdavačkoj ustanovi (NIU) Libertatea i pozvalo Nacionalni savet rumunske manjinske zajednice da javnosti obrazloži hitnost promena u najvišem telu upravljanja tog lista.

U saopštenju udruženja se navodi da je prema informacijama iz redakcije lista Libertatea, do smene u toj medijskoj kući došlo "nakon dužeg perioda pritisaka na novinare i saradnike, a bez transparentnosti u obrazloženju odluka o smeni i o imenovanju novih članova tog tela".

NDNV je zatražio od osnivača lista da svaku promenu koja može da utiče na autonomiju rada redakcije jasno i transparentno obrazloži kako novinarima i novinarkama tog lista, tako i široj zajednici.

"Nedopustivo je da se smene u značajnim institucijama nacionalnih manjina odvijaju na telefonskim sednicama, bez konstruktivne rasprave i obrazloženja takvih inicijativa. Pozivamo Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine da poštuje profesionalne standarde u oblasti informisanja i da se suzdržava od političkih upliva u rad redakcije lista NIU Libertatea", piše u saopštenju.

Udruženje je podržalo novinare koji su kako se navodi, otvoreno progovorili o pritiscima koje trpe u redakcijama.

"Neophodno je da nadležne institucije konačno urede oblast informisanja na manjinskim jezicima i da uspostave jasna pravila za zaštitu autonomije medija koji su u rukama nacionalnih saveta nacionalnih manjina", stoji u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side