NDNV predstavio priručnike Pravosuđe i medijske slobode
20.09.2019 Novi Sad

NDNV predstavio priručnike Pravosuđe i medijske slobode

NDNV predstavio priručnike Pravosuđe i medijske slobode
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) predstavilo je danas u Novom Sadu priručnike pod nazivom "Pravosuđe i medijske slobode", namenjene unapređenju komunikacije i razumevanja između medija sa jedne, i predstavnika pravosuđa sa druge strane.

Priručnici su dostupni na oficijelnom sajtu ndnv.org, jedan je namenjen novinarima a drugi sudijama, advokatima ili predstavnicima tužilaštva, kako bi mogli da postanu "partneri u podsticanju poštovanja zakona, zaštiti ljudskih prava i stvaranju demokratskog okruženja".

"Mediji i pravosuđe bi po definiciji trebalo da budu partneri u borbi za poštovanje ljudskih prava i slobode izražavanja, kao i partneri u borbi protiv korupcije, kriminala i zloupotrebe vlasti", rekao je na predstavljanju priručnika autor i izvršni direktor NDNV Veljko Milić.

Prema njegovim relčima, problemi u medijskoj sferi i problemi u pravosuđu, nalaze se na "veoma istaknutim mestima u priručniku" i prepoznati su kao sputavajući element u unapređivanju društvenih, političkih i ekonomskih prilika u Srbiji.

Novinar i jedan od autora priručnika Nedim Sejdinović, rekao je da je prilikom izrade vođeno računa da priručnici budu što jasniji i jezgrovitiji, a da istovremeno "ne banalizuju ove teme koje su veoma kompleksne".

Kako je objasnio, pažnja je usmerena i na rad Stalne grupe za bezbednost novinara, koja je osnovana 2017. godine i u kojoj sede predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva, kao i na iskustva koja su proistekla iz te saradnje.

"Kada je ta grupa počela sa radom, bilo je ogromnih nerazumevanja, jer novinari nisu mogli da razumeju kompleksnost pravosuđa, a sa druge strane ljudi iz te oblasti nisu mogli da razumeju same medije. Bilo je potrebno mnogo vremena da se razjasne elementarne stvari, poput toga koji su to mediji koji krše Kodeks novinara Srbije, a koji izveštavaju profesionalno, te da se između njih napravi razlika", ispričao je Sejdinović.

Dodao je da takvi mediji, koji svakodnevno krše kodeks i ne rade po pravilima profesije, zapravo vrše pritisak i na pravosudne organe, jer koriste informacije iz istražnih prostupaka i na različite načine zloupotrebljavaju medijsku moć da bi se obračunavali sa ljudima, pa i onima koji rade u pravosuđu.

Priručnik je nastao u saradnji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Ambasade Australije u Srbiji, a predstavljen je na skupu u Novom Sadu "Mediji i pravosuđe – partneri ili suparnici?", na kojem su učestvovale sudije novosadskih sudova, advokati, medijski stručnjaci i novinari.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side