NDNV: Poslanici pretvaraju Skupštinu u poligon za napade na novinare
01.05.2020 Beograd

NDNV: Poslanici pretvaraju Skupštinu u poligon za napade na novinare

NDNV: Poslanici pretvaraju Skupštinu u poligon za napade na novinare
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da su poslanici vladajuće koalicije napadima na novinare u Skupštini Srbije urušili dostignute standarde medijskih i građanskih sloboda, ali i samu instituciju parlamenta koja se zasniva upravo na slobodi govora i javne debate.

"Sramotno je i ispod je svake demokratske prakse da se u najvišem zakonodavnom telu Srbije umesto debate o ključnim pitanjima za zaštitu zdravlja i osnovnih ljudskih prava građana i građanki za vreme vanrednog stanja, poslanici napadaju i vređaju novinare i medije koji poštuju Kodeks novinara Srbije", smatra NDNV.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković napao je 29. aprila tokom rasprave u Skupštini Srbije jedan broj medija navodeći da tokom vanrednog stanja neprekidno vode protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića "svim sredstvima, po svaku cenu i na svakom mestu".

Tokom višeminutnog označavanja medija koji navodno vode kampanju protiv Aleksandra Vučića, Marković je prikazao i odštampani tekst novinara Dinka Gruhonjića koji je objavljen na sarajevskom portalu Avangarda, a preneo ga je i portal Autonomija.

Pomenuvši ime novinara, Marković se obratio poslanicima konstatacijom "zna se ko je Dinko Gruhonjić", na šta je poslanik Marko Atlagić dobacio - "izdajnička bitanga".

NDNV smatra da etiketiranje novinara i programskog direktora NDNV Dinka Gruhonjića kao izdajnika zajedno sa medijima koji profesionalno brane pravo građana da budu informisani, dolazi nekoliko posle još jedne ocene međunarodnih organizacija o urušavanju medijskih i novinarskih sloboda u Srbiji i svega nekoliko dana pre Međunarodnog dana slobode medija.

"Upozoravamo javnost da takvim javnim nastupom poslanici zapravo demonstriraju antiparlamentarne, a time i antidemokratske ambicije, koje su izuzetno opasne jer celo društvo guraju u ambis, jer pravo jačega stavljaju iznad vladavine prava", naveli su iz NDNV-a.

NDNV je upozorio političke funkcionere "da moraju konačno da razumeju da argumentovane kritike i postavljanje pitanja najvišim nosiocima javne vlasti nije niti 'opozicionarsko' niti 'izdajničko' delovanje".

"To je pitanje i profesionalizma, ali i pitanje političke pismenosti i demokratičnosti društva", ocenio je NDNV i pozvao građane da odbrane pravo na kvalitetno informisanje, a javne funkcionere koji u radu profesionalnih novinara i medija vide napad da pročitaju član 50. Ustava Srbije koji jemči slobodu medija.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side