NDNV: Odmah pustiti koleginicu Anu Lalić
02.04.2020 | 09:44h ► 10:30h Beograd

NDNV: Odmah pustiti koleginicu Anu Lalić

NDNV: Odmah pustiti koleginicu Anu Lalić
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od policije i od nadležnog tužilaštva da odmah i bez odlaganja pusti na slobodu novinarku i članicu Upravnog odbora NDNV Anu Lalić.

"U njenom stanu je sinoć policija obavila pretres i privela ju je kao reakcija na njen tekst o stanju u Kliničkom centru Vojvodine i prijave Kliničkog centra, u kojoj se koleginica optužuje da je 'širila paniku' zato što je pisala o stanju u toj ustanovi. Prema poslednjim informacijama odredili su joj meru zadržavanja od 48 sati. Istovremeno kada najviši državni funkcioneri panično prete građanima i novinarima a od Kriznog štaba stižu SMS poruke na brojeve građana sa informacijom da nam preti španski i italijanski scenario, to niti policija niti tužilaštvo ne smatra krivičnim delom, ali ukazivanjem na ugroženost medicinskih radnika da", kaže se u saopštenju, prenosi N1.

Kako se navodi, sve ovo dolazi u momentu kada Vlada Srbije objavljuje Zaključak da je jedini nadležan za davanje informacija Krizni štab, čime se ukida mogućnost demokratske kontrole vlasti, neproporcionalno se sužavaju ljudska prava i pravo građana da imaju celovitu i pravovremenu informaciju.

"NDNV smatra da je ovo najbolji primer da su demokratija i slobode u Srbiji na izdahu, da su institucije postale sredstvo za obračun sa novinarima. Još jednom zahtevamo od policije i tužilaštva da bez odlaganja puste koleginicu Lalić i da odmah prestanu sa zastrašivanjem novinara. Apelujemo na novinare da u narednom periodu na svakoj pres konferenciji postavljaju pitanja o koleginici Lalić. Nezavisno društvo novinara Vojvodine je o ovom privođenju obavestilo i domaće i međunarodne organizacije", dodaje se u saopštenju NDNV.

 

UNS zahteva hitno puštanje Ane Lalić na slobodu

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas zbog hapšenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić i zatražilo da ona hitno bude puštena na slobodu.

UNS je podsetio da je Anu Lalić sinoć policija privela zbog članka o nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), na osnovu prijave rukovodstva te ustanove, koje tvrdi da je člankom "uznemirena javnost i narušen ugled" KCV-a.

"UNS podseća državne organe da vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija i poziva nadležnog javnog tužioca da pusti koleginicu Lalić na slobodu i odustane od daljeg krivičnog gonjenja. UNS naglašava da je KCV imao mogućnost da demantuje navode iz članka i da nije posao ni policije ni tužilaštva da ograničavaju izveštavanje medija i hapse novinare", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju i da je nedopustivo da policija zaplenjuje opremu novinara i zahteva da se hitno vrate Ani Lalić kompjuteri i telefoni, kao i da tužilaštvo u Zrenjaninu vrati kameru i telefone ekipi televizije KTV, koja je bila uhapšena prošle nedelje pod lažnom optužbom da se nije dezinfikovala pri ulasku u gradsku kuću.

UNS podseća sve medije da javnost izveštavaju tačno i pravovremeno, bez straha od pritisaka i da se obrate udruženju za savete i pomoć, uključujući i pravnu podršku.

autor: SA izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side