NDNV: Nedopustivi napadi Narodne stranke na novinare koji brane javni interes
06.11.2019 Novi Sad

NDNV: Nedopustivi napadi Narodne stranke na novinare koji brane javni interes

NDNV: Nedopustivi napadi Narodne stranke na novinare koji brane javni interes
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je danas, kako su naveli, pokušaj Narodne stranke da diskredituje novinare u Subotici, jer su se u svojim tekstovima bavili rušenjem starih zgrada u zaštićenom delu tog grada.

NDNV je u saopštenju naveo da je Gradski odbor Narodne stranke u Subotici pokušao da izvrši pritisak na novinare u toj manjoj sredini gde je ostao "mali broj novinara koji su još spremni da postavljaju pitanja od javnog interesa ili da ukazuju na moguće zloupotrebe u gradovima i opštinama".

Stranka je saopštenjem reagovala na tekst Radija slobodna Evropa o rušenju objekata u zaštićenom delu grada Subotice, koji je preneo lokalni subotički portal "Magločistač".

"Narodna stranka je u saopštenju za javnost ocenila da je ukazivanje na moguće kršenje zakona zadatak institucija a ne 'kvazi novinara, lokalnih portala'.

Ova formulacija je nedopustiva, jer je uloga novinara upravo to da predstavljajući činjenice brane javni interes. Krajnje je vreme da to prepoznaju i političke stranke i inicijative", apelovao je NDNV.

Organizacija je podsetila na istraživanje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija - Local Preš iz 2018. godine, u kojem je navedeno da više od 80 posto lokalnih novinara u Srbiji smatra da postoje ozbiljne prepreke za ostvarivanje medijskih sloboda i prava.

"Zbog toga je neophodno da građani stanu u odbranu novinara koji poštujući Kodeks novinara Srbije rade u interesu zajednice", dodao je NDNV.

U saopštenju stoji i da je u međuvremenu sajt "Magločistač" koji je preno tekst sa RSE, objavio na društvenoj mreži Facebook da im je blokiran domen i da zbog toga ne mogu da dele sadržaje na toj mreži. Prema njihovim informacijama, stranica je prijavljena i pretpostavljaju da je reč o "organizovanom napadu na nalog".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side