NDNV: Institucije da obezbede funkcionisanje pravne države i zaustave tabloide u linču novinara N1
17.11.2019 Novi Sad

NDNV: Institucije da obezbede funkcionisanje pravne države i zaustave tabloide u linču novinara N1

NDNV: Institucije da obezbede funkcionisanje pravne države i zaustave tabloide u linču novinara N1
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas je najoštrije osudilo kampanju protiv novinara i saradnika televizije N1 i pozvalo nadležne institucije da konačno reaguju na napade.

"Nedopustivo je da institucije kao što su policija, tužilaštvo i sudstvo u žustroj kampanji koja se vodi protiv saradnika televizije N1 i dalje ćute i da se ponašaju kao da je reč o jednoj normalnoj pojavi u društvu u kom glavni akteri izvršne vlasti i dalje tvrde da je ono demokratsko", saopštio je NDNV.

Ovo najstarije nezavisno udruženje novinara izrazilo je duboku zabrinutost zbog "blaćenja kolega koji u skladu sa Kodeksom novinara Srbije postavljaju pitanja od javnog značaja i insistiraju na odgovorima izvršne vlasti".

"Ovaj princip je osnova svake prave demokratije i zaslužuje podršku cele zajednice", poručio je NDNV.

U saopštenju se dodaje da postoji velika zabrinut za bezbednost direktora programa te televizije Jugoslava Ćosića i novinara Miodraga Sovilja, zbog brutalnog linča kojem su izloženi u režimskim tabloidima.

"Tabloidi su, uz očigledno odobrenje vlasti preuzeli nadležnosti pravosuđa. Pozivamo građane, pravosuđe i policiju da hitno povrate institucije i obezbede funkcionisanje pravne države. Ukoliko se tabloidima dozvoli da optužuju i presuđuju kao nekakve javne sudnice, posledice će biti nesagledive", stoji u saopštenju.

Dodaje se da u demokratskom poretku institucije treba da rade u interesu građana, pa ih je NDNV pozivao da "konačno opravdaju sopstveno postojanje i reaguju".

"NDNV podseća da kampanja protiv novinara koji rade u javnom interesu i u skladu sa profesionalnim standardima, ugrožava i njih, jer medijske slobode znače i slobodu pojedinca. Zato pozivamo zajednicu da se suprotstavi govoru mržnje i verbalnom nasilju", stoji u saopštenju.

Kako se navodi na sajtu N1, spornu konferenciju za novinare u Beogradu na vodi danas pokušavaju da povežu sa time da je predsednik Srbije bio na VMA zbog kardiovaskularnih problema.

N1 dodaje da je od brojnih slučajeva pretnji zaposlenima na N1 u proteklih pet godina, samo jedan počinilac dobio uslovnu kaznu zatvora, dok je drugom određeno lečenje u specijalističkoj ustanovi.

autor: Vv izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side