NDMBGD: Sredstva od Beograđanke uložiti u očuvanje zgrade BIGZ-a
15.09.2020 Beograd

NDMBGD: Sredstva od Beograđanke uložiti u očuvanje zgrade BIGZ-a

NDMBGD: Sredstva od Beograđanke uložiti u očuvanje zgrade BIGZ-a
Inicijativa "Ne davimo Beograd" je danas predložila da gradske vlasti deo sredstava od prodaje Palate "Beograd" ulože u kupovinu zgrade BIGZ-a prekoputa Beogradskog sajma i tako sačuvaju arhitetonsko i kulturno nasleđe.


"Zgrada BIGZ-a u Beogradu je jedno od najpoznatijih arhitektonskih ostvarenja jugoslovenske moderne. Izgrađena je kao zgrada Državne štamparije između 1934. i 1941. godine, po projektu arhitekte Dragiše Brašovana u obliku ćiriličnog slova P i nalik na štamparsku mašinu. Proglašena je za kulturno dobro, i nalazi se pod zaštitom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika od 1992. godine", podsetila je Inicijativa.

"Uprkos tome, zabrinuti smo da li će institucije imati snage da zaštite ovaj objekat od mogućih namera vlasnika koje bi ga ugrozile", navedeno je u saoptenju.

"Inicijativa smatra da grad ima obavezu prema istorijskom i arhitektonskom nasleđu svih građana kojima dugujemo da zaštitimo simbole Beograda od uništavanja. Od ove gradske vlasti mogli smo da vidimo samo suprotno", upozorava Inicijativa "Ne davimo Beograd".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side