NDMBGD: Ima boljih opcija za beogradsko smeće od spalionice u Vinči
29.10.2019 Beograd

NDMBGD: Ima boljih opcija za beogradsko smeće od spalionice u Vinči

NDMBGD: Ima boljih opcija za beogradsko smeće od spalionice u Vinči
Inicijativa "Ne davimo Beograd" (NDMBGD) poručila je danas da se sa "zdravljem građana ne može igrati i trgovati da bi se ostvario profit" i da "u svakoj računici zdravlje mora biti na prvom mestu".

Ta inicijativa je time odgovorila na izjavu Dragana Đilasa, jednog od lidera Saveza za Srbiju o odnosu cena spalionice smeća na beogradskoj deponiji u Vinči koju sada predlaže vlast SNS, i znatno niže cene spalionice koju je predlagala prethodna vlast DS. 

"Alternativa jednoj spalionici ne može biti druga spalionica, već zaokruženi sistem reciklaže i tretmana otpada koji doprinosi smanjenju zagađenja i otvaranju radnih mesta", saopštila je NDMBGD.

U saopštenju piše da bi spalionica smeća, pored "katastrofalne štetnosti po gradski i budžete građana", izazvala "ogromne rizike po zdravlje velikog broja ljudi".

To je objašnjeno time da je posledica spaljivanja otpada "ogromna količina pepela koji se širi u vazduhu, a oslobađaće se i kancerogene supstance" za koje u Srbiji ne postoji laboratorija koja može da ih izmeri, rečeno je u saopštenju.

NDMBGD smatra da ima mnogo boljih opcija od spaljivanja smeća i zalaže se za "maksimalno smanjenje količine otpada kroz reciklažu", odnosno omogućavanje ponovne upotrebe i razvoj "zelene ekonomije" koja bi zaposlila hiljada ljudi.

Sličan sistem postoji u Ljubljani koja je 2004. godine planirala izgradnju dve spalionice, ali je, po uvođenju "koncepta nula otpada" za koji se zalaže i NDMBGD, odustala od izgradnje spalionica i deset godina kasnije je proglašena za "evropski grad bez otpada".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side