NDMBG: Ukidanje linija 19 i 28 nastavak urušavanja prevoza u Beogradu, vlast da povuče odluku
02.11.2019 Beograd

NDMBG: Ukidanje linija 19 i 28 nastavak urušavanja prevoza u Beogradu, vlast da povuče odluku

NDMBG: Ukidanje linija 19 i 28 nastavak urušavanja prevoza u Beogradu, vlast da povuče odluku Foto: Novi magazin / SA
Incijativa Ne davimo Beograd ocenila je danas da se ukidanjem trolejbuskih linija 19 i 28 nastavlja urušavanje sistema javnog prevoza u Beogradu i pozvala nadležne da povuku odluku o ukidanju tih linija i da ih dodatno unapredi.

Ne davimo Beograd je navela da umesto da unapredi javni saobraćaj i gradjanima obezbedi pouzdan i efikasan sistem, gradska vlast je bez jedine direktne veze sa gradom ostavila stanovnike Zvezdare i Konjarnika.

"Koliko je ovo nepromišljen potez govori činjenica da se na trasi linije 28 nalaze čak tri studentska doma koja ona povezuje sa Studentskim trgom i većim brojem fakulteta", navodi se u saopštenju.

Ne davimo Beograd je podsetila da su linije 19 i 28 mesecima bile u prekidu zbog radova na Trgu republike, što je, po njenoj oceni, veoma otežavalo život gradjana naselja kroz koja prolaze.

"Svaki stanovnik opštine Zvezdara je iskusio ozbiljna kašnjenja javnog prevoza u prethodnom periodu. Pored kašnjenja, ono što još više otežava život ljudi koji zavise od javnog prevoza jesu ogromne gužve kada autobus, trolejbus ili tramvaj konačno stigne na stajalište", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je razvoj i održavanje javnog prevoza posebno važno kada se zna da se Beograd suočava sa alarmantnim nivoima zagadjenja vazduha.

"Radikalno poboljšanje javnog transporta i smanjenje automobilskog saobraćaja, koji je u velikoj meri izvor zagadjenja, je upravo jedna od konkretnih mera za smanjivanje zagadjenja vazduha", navodi se u saopštenju.

Inicijativa je podsetila na njen plan "30 minuta od posla do kuće" koji predvidja, kako je navela, radikalnu optimizaciju javnog prevoza kroz uvodjenje ekspres linija i veliko grananje žutih traka i davanje priroriteta prolaska vozilima javnog prevoza.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side