14.11.2017 Beograd

Nastavljeno suđenje za zločin u mestu Kravice kod Srebrenice

Nastavljeno suđenje za zločin u mestu Kravice kod Srebrenice Foto: pixabay
Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u mestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. godine, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu čitanjem optužnice.

Zamenik tužioca Miroljub Vitorović je prethodno tražio da proces bude nastavljen tamo gde se stalo pre odbacivanja optužnice, odnosno uvidom u iskaze zaštićenih svedoka ali je sudsko veće to odbilo, pozivajući se na stav Apelacionog suda koji je potvrdio optužnicu.

Vitorović je potom pročitao optužnicu koja obuhvata i 1.313 imena žrtava.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu su optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica, u julu 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine a optuženi, koji se brane sa slobode, u prethodnom su delu suđenja odbacili navode optužnice.

Optuženi su i danas poovili da razumeju optužnicu i da nisu krivi za ono što im je stavljeno na teret.

Posle izjašnjavanja optuženih sudsko veće je odlučilo da posle pauze glavni protres bude nastavljen uvodnim izlaganjima strana u predmetu.

Sudsko veće je odlučilo i da neće biti pripremnog ročišta a prethodno je odbilo i predlog odbrane da optužnica bude preispitana i potvrđena.

Optužnica po kojoj je nastavljen glavni pretres je ranije bila odbačena jer u vreme podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu prestao mandat.

Potom je novoizbrana tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković podnela zahtev za nastavak postupka, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu, ali je Apelacioni sud preinačio to rešenje.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side