Nastavljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije, svedoči Banjac
04.04.2017 | 10:51h ► 15:36h Beograd

Nastavljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije, svedoči Banjac

Nastavljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije, svedoči Banjac Foto: Novi magazin / VV
Suđenje optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu svedočenjem bivšeg načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Bore Banjca.

On je rekao da je Branka Prpa, koja je s Ćuruvijom bila u momentu ubistva, "sa 75 odsto verovatnoće" prepoznala na fotografijama Luku Pejovića kao ubicu.

Banjac je rekao i da krivična prijava protiv Pejovića nije podneta, jer tužilac smatra da nema dovoljno dokaza.

"Tužilac nije prihvatio jer nismo imali dovoljno materijalnih dokaza protiv osobe (Pejovića) koja tada nije bila živa", rekao je Banjac.

On je rekao i da se ubistvom Ćuruvije bavio za vreme akcije "Sablja", pokrenute posle ubistva premijera Zorana Đinđića u martu 2003. i da se tada "taj predmet aktivirao".

U sudnici je i bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović čije svedočenje se očekuje kasnije danas.

 

Dušan Mihajlović: Branka Prpa mi je rekla da može da prepozna ubicu Ćuruvije

Bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović izjavio je danas da mu je Branka Prpa, koja je bila sa novinarom Slavkom Ćuruvijom u trenutku njegovog ubistva, rekla da je sigurna da može da prepozna ubicu.

Mihajlović je svedočeći u nastavku suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije u Specijalnom sudu rekao da je razgovor sa Prpom bilo njegovo jedino direktno saznanje o tom zločinu, a da je do ostalih podataka dolazio posredno, preko saradnika angažovanih na rešavanju ubistva.

On je rekao da je krajem 2003. godine razgovarao sa Prpom, pošto mu je pretohodno prijatelj, istoričar Miroslav Perišić preneo da ona želi da dođe i da iznese nove podatke u vezi slučaja.

"Prihvatio sam to, pozvao i ona mi je rekla da posle ubistva u policijskoj istrazi nije dala pravi iskaz, jer se plašila za svoju bezbednost i nije imala poverenja u policiju", rekao je Mihajlović.

On je svedočio da mu je Prpa rekla da nije tačno da je ubica imao fantomku i da pre nego što je udarena "valjda" pištoljem u glavu, dobro videla njegovo lice.

"Prpa je rekla i da joj se taj lik urezao u pamćenje i da može sa apsolutnom sigurnošću da ga prepozna", rekao je Mihajlović i dodao da je to za njega bilo "šokantno saznanje".

On je naveo i da je potom pitao Prpu da li je spremna da to kaže na zakonit način pred nadležnim organima MUP-a i da je ona to prihvatila, a potom uradila.

"Ne bih hteo da prepričavam njen iskaz, o tome postoji službena beleška, a i njen iskaz je poznat sudu", rekao je Mihajlović i dodao da je to jedina stvar u vezi ubistva Ćuruvije u kojoj je direktno učestvovao.

On je naveo da je kao ministar unutrašnjih poslova dobijao posredna saznanja od saradnika koji su se operativno bavili ubistvom Ćuruvije.

Mihajlović je podsetio da je početkom 2001. godine kada je preuzeo dužnost ministra nasledio i ubistva sa političkom pozadinom - ubistvo Ivana Stambolića, zločin na Ibarskoj magistrali i da je njihovo rešavanje bilo prioritet.

On je naveo da je o radu na tim slučajevima povremeno dobijao informacije od svog pomoćnika, generala Sretena Lukića.

"Ne bih mogao da iznosim šta sam zapamtio, dosta vremena je prošlo, svi podaci koje sam imao su dostupni i na raspolaganju su i sudu", rekao je Mihajlović i dodao da se tu radi o posrednim saznanjima, a da su izvori poznati sudu.

Advokati optuženih pitali su Mihajlovića da li je od pripadnika MUP-a dobio informaciju o tome koga je Prpa prepoznala kao egzekutora, a bivši ministar je odgovorio potvrdno ali nije želeo da kaže ime.

Mihajlović je rekao da je već tužen zbog iznošenja tog imena u javnosti da bi potom, kada ga je sudija Snežaja Jovanović upozorila na obaveze koje ima kao svedok rekao da ne seće imena.

Prethodno je svedočio bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Boro Banjac, na čiji iskazu su optuženi i njihovi advokati imali niz primedbi.

Banjac je rekao i da su zbog sumnji "na oklonosti ubistva Ćuruvije" tokom akcije "Sablja" bili uhapšeni Milan Radonjić i Ratko Romić i da su odbili poligrafsko ispitivanje, ali je na njihovo pitanje da li zna zašto su odbili poligraf odgovorio negativno.

Na Romićevo pitanje da li mu je poznato da je s njiim u Centralnom zatvoru razgovarao pripadnik jedne strane obaveštajne službe, Banjac je odgovori negativno, a takođe je, na pitanje Romića da li zna da mu je specijalni tužilac dva puta nudio status svedoka saradnika, takođe odgovorio odrečno.

Posle svedočenja Banjca, Radonjić je, vidno povišenim glasom u sudnici rekao da Banjac "zna sve abrove koji su interesantni novinarima, ali da ne zna ništa o onome što je bio njegov posao".

"Da sam ja hapsio ljude na osnovu operativnih saznanja imali bismo više zatvora nego obdaništa", rekao je Radonjić, koji je posle upozorenja sudije Snežana Jovanović prestao da govori povišenim tonom.

Po završetku današnjeg ročišta, advokati optuženih i porodice oštećenih su u suprotnom kontekstu ocenili svedočenja Banjca i Mihajlovića.

Pravni zastupnik optuženih Ratka Romića i Milana Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je rekla novinarima ispred zgrade Specijalnog suda da je najkraći opis onog što se danas čulo to da se "Banjac i Mihajlović nisu mešali u svoj posao".

"Banjac kao da ne zna ništa od onog što je morao da zna s obzirom na funkciju na kojoj je bio", rekla je Dobričan Nikodinović.

Pravni zastupnik porodice Ćuruvija, advokat Slobodan Ružić je ocenio da je odbrana i danas pokušala da "ubacivanjem raznih imena poput "Prika, Luka..." opstruiše proces a najavio je i iznošenje novih dokaza koji će dodatno potvrditi optužnicu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Za njegovo ubistvo optuženi su načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom suđenja odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

Nastavak suđenje zakazaje za sutra u 9.30, a nastaviće da svedoči Dušan Mihajlović.

 

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja