12.04.2018 | 10:25h ► 12:40h Beograd

Poslanici o formiranju ZSO i presudi Šešelju

Poslanici o formiranju ZSO i presudi Šešelju Foto: Novi magazin/SA
Poslanici u Skupštini Srbije danas su se najčešće interesovali za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji i reagovanje države na presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju izrečenu juče u Haškom tribunalu.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić znaju šta su potpisali u Briselu i šta u prihvatili s obzirom na izjavu Vučića da nigde ne piše da se ZSO formira po kosovskim zakonima.

"Da li znaju da su potpisivanjem Briselskog sporazuma zapravo prihvatili pravni sistem nezavisnog Kosova i na severu Srbije? Da li znaju da su od 2013. potpisivanjem Brisleskog sporazuma pa nadalje potpisali još devet sporazuma koji su uglavnom bili na štetu Srbije. Neka odgovre da li znaju šta su potpisali", rekao je Aleksić.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba "Za spas Srbije - Nova Srbija" nazvao je dešavanja i izjave oko formiranje Zajednice srpskih opština "španskom serijom" i "sapunicom".

On je povodom navoda predsednika Srbije da nema saznanja da se institucije Kosova ne spominju kada je reč o formiranju ZSO naveo da se to pominje, što je moguće videti u dokumentima objavljenim na sajtu Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je pitao i da li je vreme da se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić "odmori", odnosno povuče sa funkcije koju obavlja.

Vukadinović je tražio i informacija o istrazi u vezi sa padom vojnog aviona nadomak Kovačice i pitao kakve su procene i nalazi Ministarstva odbrane u vezi sa odgovornošću, da li je reč o tehničkoj neispravnosti, da li o ljudskom faktoru ili nečem trećem.

On se osvrnuo i na objavljivanje po tabloidima o nabavci vojne opreme i pitao da li je umesno da visoki funkcioneri ministarstva doprinose jednoj "neumesnoj i neukusnoj euforiji kada je reč o nabavci vojne opreme".

"Svaka država to treba da radi, ali ne tako što se radi po našim medijima i tabloidima gde se svakodnevno javljaju neke velike nabavke najsofisticiranije i najskuplje opreme, a od toga na kraju nema ništa", rekao je Vukadinović.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović pitao je šta će država da preduzme povodom presude Haškog tribula kojom je Šešelj osuđen na deset godina i kakva će biti reakcija predsednika Srbije, predsednice Vlade i ministarke pravde.

"Nedopustivo je da ne reaguju ni na kakav način na takvu osudu, ova presuda kao ni druge nisu uperene protiv pojedinca nego pre svega Srbije i građana. Na samog Vojislava Šešelja ova presuda neće imati neke posebne dejstvo, ali će imati na Srbiju", rekao je Šarović.

On je kazao da u govoru Šešelja u Hrtkovcima nema ratnog zločina ni krivičnog dela i da "nikom tu nije falila ni dlaka sa glave".

Poslanik Narodne seljačke stranke, članice vladajuće kolacije, Marjan Rističević rekao je da je Šešelj mogao da odgovara samo za verbalni delikt i da u Hrtkovcima nikakvog zločina nije bilo.

On je pitao je šta će država da preduzme povodom izjava poslanika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodine Tomislava Žigmanova o tome da je prognano nekoliko hiljade Hrvata i da je ubijeno 25.

Ristićević je tražio da mu se dostavi spisak ubijenih Hrvata i tražio da se odgovori da li su ustvari Hrvati iz Hrtkovaca menjali kuće sa Srbima iz Hrvatske i ugovore overavali u sudu.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je ministarku zaduženu za demografiju Slavica Đukić Dejanović na koji način konkretno se pomaže borba protiv bele kuge i raseljavanje manjih opština i sela.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine pitala je kada će biti osposobljne sportski aerodrome Čenej za manje putničke avione.

Samostalna poslanica Aleksandra Čabraja pitala je kada će biti objavljeni svi ugovore koji su vezani za aerodrome "Nikola Tesla", "Konstanin Veliki" i "Er Srbiju".

Poslanici su posle toga nastavili objedinjenu načelnu raspravu o više finansijskih zakona.

 

Martinović: Đurišić vređao predsednicu Skupštine Srbije

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović odbacio je danas kritiku udaljavanja poslanika Socijaldemokratske stranke Marka Đurišiča sa sednice Skupštine Srbije, ocenivši da je Đurišić na "najgori mogući način" vređao predsednicu Skupštine Maju Gojković.

Đurišić je juče udaljen sa sednice jer je rekao da sumnja da je u sali dovoljno poslanika za utvrđivanje dnevnog reda.

Odgovarajući na kritiku poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića tokom rasprave u Skupštini, on je rekao da je u sali juče bilo dovoljno poslanika valdajuće većine kada je Đuršić tražio da se utvrdi kvorum, dok su se poslanici opozicije "mogli izbrojati na prste”.

Martinović je kazao da se u momentu kada je Đurišić tražio da su tvrdi kvorum, glasalo o predlogu izmena Zakona o krivičnom postuku na predlog poslanika DS Balše Božovića za koji nisu glasala ni tri poslanika DS u sali.

Dodao je da su poslanici SNS juče bili u sali, kao i danas, dok opozicije nema.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side