12.12.2017 Beograd

Narodna stranka: Evropske integracije Srbije stoje zbog korupcije

Narodna stranka: Evropske integracije Srbije stoje zbog korupcije Foto: pixabay
Narodna stranka ocenila je danas da evropske integracije Srbije teku sporo i da je najbolji dokaz to što su u ponedeljak u Briselu otvorena samo dva poglavlja od planiranih pet.

U saopštenju, Narodna stranka navela je da evropske integracije teku sporo zbog korupcije i katastrofalnog stanja u pravosuđu, što je potvrđeno i u jučerašnjim izjavama najviših zvaničnika EU.

"Iz EU jasno je poručeno da se otvaranje poglavlja ne može postići bez opipljivog fokusiranja na vladavinu prava i da Srbija mora da ostvari napredak u nezavisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i sprečavanje pranja novca", piše u saopštenju.

Narodna stranka pozvala je na odgovornost Vladu Srbije i ministarku pravde Nelu Kuburović i ceo njen tim, jer je "izgubljena 2017. godina i nije učinjen nijedan korak napred u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava".

Dodaje se da je Srbija za četiri godine pregovora otvorila samo 12 poglavlja, dok je Crna Gora za pet i po godina otvorila 30 poglavlja.

"Ovim tempom Srbija ne može da ispuni obaveze za potencijalno buduće članstvo pre 2040. godine, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ćemo biti spremni do 2018. godine", ocenila je Narodna stranka.

U ponedeljak su u Briselu otvoren još dva poglavlja u pretpristupnim pregovorima Srbija-EU. To su Poglavlje 6 - o pravu privrednih društava, i Poglavlje 30 - o ekonomskim odnosima s inostranstvom.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 12.12.2017, 12:56h pera (1)

    Šta je trebalo 22 da se otvore?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side