Naprednjaci pristaju da Dačić bude premijer i ministar unutrašnjih poslova
25.06.2012 ► 26.06.2012 Beograd

Naprednjaci pristaju da Dačić bude premijer i ministar unutrašnjih poslova

Naprednjaci pristaju da Dačić bude premijer i ministar unutrašnjih poslova
Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije intenzivirale su pregovore daleko od očiju javnosti jer je Aleksandar Vučić pristao da Ivica Dačić bude i premijer i ministar unutrašnjih poslova.

Prema saznanjima Večernjih novosti, vrhovi SNS i SPS u ponedeljak su bili na vezi ceo dan i iz više izvora postoje potvrde da su to bili najozbiljniji pregovori otkako je Aleksandar Vučić javno pozvao Ivicu Dačića da zajedno formiraju vladu.

Sagovornici kažu da galantna ponuda naprednjaka lidera SPS sve više odvlači od stola demokrata, ali on još nije definitivno presekao na koju će stranu. Navodno, Vučićev "paket", koji ne bi mogao da odbije, jeste da uz premijersku zadrži i funkciju ministra policije. Na bogat kolač vlasti može da računa i Dinkić, koji je zainteresovan za ekonomske portfelje.

Prema saznanju portala Novi magazin, ključni momenat je nastao po povratku Tomislava Nikolića iz Brazila koji je Dačiću potvrdio da može da dobije obe funkcije koje je tražio. 

Kako je saznao NM portal Dačić se još razmišljao o ponudi SNS jer Vučić nije pristajao da lider socijalista bude i premijer i prvi čovek policije.

I Blic piše da je Nikolić ponudio Dačiću mesto premijera, a da on nije dao konkretan odgovor, već je rekao da o tome treba da odlučuje Predsedništvo SPS.

Izvor Blica tvrdi da će Predsedništvo SPS biti sazvano do petka kada bi i praktično trebalo da bude okončana dilema - koju će vladu Srbija dobiti.

Paralelno s tim, navode Nosoti, ugovara se i novi zvanični susret demokrata i čelnika Dačićeve koalicije, koji bi trebalo da odgovore na Tadićevu ponudu da zajedno uđu u vlast.

Nezvanično, kandidat za premijera DS spreman je da socijalistima, uz postojeće, ponudi još dva resora, a Dinkiću bi, navodno, prepustio ekonomiju, finansije i NIP. Takođe, ima plan da u izvršnu vlast uključi sve potpredsednike DS, kako bi stranka u potpunosti preuzela odgovornost za buduću ekonomsku politiku.

List Dnevnik danas navodi da su socijalisti sada jednako daleko od DS i SNS.

Prema tom listu, Dačić je tražio tri dana pauze u pregovorima od DS kako bi se konsultovao sa Predsedništvom, a zapravo čeka susret sa Tomislavom Nikolićem koji i dalje ima presudnu ulogu u SNS.

Press navodi da će se najverovatnije ishod pregovora o vladi znati u sredu kada treba da se sastane Predsedništvo SPS. List prenosi i demanti iz Kabineta predsednika Republike da se Tomislav Nikolić sreo sa Dačićem.

U kabinetu predsednika Srbije tvrde da su priče o sastanku Dačića i Nikolića pokušaj urušavanja institucije predsednika države.

"Nikolić insistira na brzom formiranju vlade, ali ne utiče i ne meša se u pregovarački proces. Pored toga, nije ni bio u zemlji, prvo je putovao u Brisel, pa u Brazil. U Srbiju se vratio u nedelju ujutru, a već u utorak putuje u Tursku. Nisu ga videli ni svi ljudi u kabinetu, a kamoli Ivica Dačić", rekli su u kabinetu na Andrićevom vencu.

autor: IJ izvor: Večernje novosti/Danas/Press/Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 27.06.2012, 01:15h ПРОФЕСОР ЕКОНОМИЈЕ

    Влада коју би формирале коалиције око СНС, СПС и УРС могла би бити одлична, под условом да су сада сви схватили (оно што нису Тадић, Пајтић и Цветковић), да само домаћи економски стручњаци (уз помоћ инвестиција из ЕУ и Русије), могу спасити Србију од банкрота и стечаја.. Десет година сви причају о изласку из ЕКОНОМСКЕ кризе, а у странкама све неки психолози, сценаристи, песници, правници, филозофи, инжењери,.. Зато свака ОЗБИЉНА странка мора у врху имати стручњаке економисте задужене за економско-финансијску политику (трижиште у окружењу и Русији, Народна банка, пољопривреду и прерађивачки капацитети за воће и поврће,..) , а не да то за њих раде транге-франге тајкуни.

  • 26.06.2012, 11:01h cile

    a sto su cekali Tomu? pa on nije vise predsednik sns-a.....koje mazanje ociju cccc

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side