22.11.2018 Beograd

Nagrada Marina Kovačev otišla u CINS, pohvale za VIOCE i KRIK

Nagrada Marina Kovačev otišla u CINS, pohvale za VIOCE i KRIK Foto: Pixabay
Godišnju nagradu za najboljeg mladog novinara Novosadska novinarska škola (NNŠ) dodelila je Dini Đorđević, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije iz Beograda, a pohvale za izuetan rad i hrabrost dobli su i novinari VOICE-a i KRIK-a.

U obrazloženju nagrade, koje je dodeljena danas, navedeno je da su kvalitet istraživačkih tekstova, kao i relevantnost tema kojima se Dina Đorđević bavila, bili odlučujući faktor u odlučivanju žirija.

"Njeni tekstovi obiluju bitnim podacima sakupljenim uz mnogo truda, a ono što je naročito izdvaja je i upotreba grafikona i videa, kao i naprednijih alata za, ne samo tekstualnu, već i vizuelnu prezentaciju priče", stoji u obrazloženju.

Žiri se složio da se novinarka bavila "izuzetno ozbiljnom i važnom temom izgradnje minihidroelektrana, pokazujući, dokazujući i objašnjavajući kako mala grupa ljudi bliska vlasti profitira od tog posla, nauštrb lokalnog stanovništva, važećih propisa i što je najvažnije nauštrb životne sredine".

Đorđević je na dodeli rekla da nagrada ima širi značaj, jer podstiče centre za istraživačko novinarstvo da nastave da "grade mlade novinare i novinarstvo zasnovano na profesionalnim vrednostima".

Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i dve pohvale, od kojih je jedna otišla u ruke novinara Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE Mladena Savatovića, a druga novinarki redakcije portala KRIK Milici Vojinović.

"Tekstovi puni detalja, zasnovani na pažljivom i temeljnom istraživanju odlika su Miličinog, ali i rada njenog kolege Mladena Savatovića. Mladen se posebno istakao ne samo zbog teksta o klizalištu Ledena šuma ili o okolnostima koje prate izgradnju Tržnog centra Promenada, već i zbog kontinuiranog izveštavanja o različitim lokalnim temama", stoji u obrazloženju.

Direktorka NNŠ Dubravka Valić Nedeljković istakla je na uručenju nagrada da je njen cilj "podsticanje profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti među mladim novinarima iz cele Srbije".

"Moto nagrade je da se ocenjivalo sve što je urađeno tokom godinu dana, kao podstrek mladima koji svakodnevno rade u javnom interesu", rekla je Valić Nedeljković.

Dodala je da se od 2018. nagrada dodeljuje u saradnji sa Fondacijom Marina Kovačev, koje je bila saradnica i važan član NNŠ, ali je preminula nakon teške bolesti, pa ngrada nosi njeno ime u njenu čast.

NNŠ će sutra od 10 sati organizovati i regionalnu konferenciju o medijskoj pismenosti "Media for citizens – Citizens for media", koja će biti održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu, a okupiće oko 60 stručnjaka i aktivista iz oblasti medija i medijske pismenosti iz zemlje i regiona.

Cilj konferencije je da se ustanove aktuelne tendencije u razvoju medijske pismenosti u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side