Nabhan: Verujem da Srbija neće premestiti ambasadu u Jerusalim
17.09.2020 Beograd

Nabhan: Verujem da Srbija neće premestiti ambasadu u Jerusalim

Nabhan: Verujem da Srbija neće premestiti ambasadu u Jerusalim Foto: Beta/Miloš Miškov
Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan izjavio je danas da je za Palestince Jerusalim "crvena linija" i da veruje da Srbija ipak neće premestiti svoju ambasadu u Izraelu u taj grad, na šta se obavezala Sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine potpisanim 4. septembra u Beloj kući.

Povodom najave o premeštanju srpske ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, protivno rezoluciji UN 478, Nabhan je za N1 rekao da je to "za Palestinu apsolutno neprihvatljivo", ali da ta država neće menjati svoj stav prema Srbiji i da će nastaviti da podržava njen teritorijalni integritet.

"Mi pratimo korake, korak po korak. Nadam se da neće do toga doći, jer bi to nanelo ogromnu štetu celokupnoj toj situaciji. Ne verujem da će do toga doći", rekao je.

Nabhan je dodao da je i dalje "čvrsto uveren u prijateljstvo palestinskog i srpskog naroda".

"Podržavamo Srbiju u namerama da očuva teritorijalni integritet, poštujemo Rezoluciju 1244, kao i Rezoluciju 478", rekao je naglasivši da Palestina ostaje privržena međunarodnom pravu i da će učiniti sve da ga niko ne prekrši "pogotovo kad se radi o Jerusalimu".

"Mi poštujemo međunarodno pravo i ne menjamo stavove na taj način. Principi su za nas principi", naglasio je.

Palestinski ambasador je podsetio da je Srbija 2018. glasala protiv Trampove namere da premesti ambasadu SAD u Jerusalim i podržala rezoluciju 478 koja se odnosi na Jerusalim.

"Mislim da je Srbija još uvek privržena međunarodnom pravu i ne verujem da će ga prekršiti", dodao je

Palestinski ambasador nije želeo da komentariše odluku Srbije da libanski pokret Hezbolah ubuduće tretira kao terorističku organizaciju, na šta su se sporazumom o ekonomskoj normalizaciji obavezali i Beograd i Priština.

"Ja to ne bih uradio...Dok ljudi brane svoje zemlje to nisu teroristi... Ne slažmo se sa tim sektaškim partijama, ali ne do te mere da ih proglašavamo terorističkim organizacijama. Ne ulazim u to šta je Srbija odlučila, ali mislim da to nije okej", rekao je.

Nabhan je rekao i da ne vidi paralele između bliskoistočnih pregovora i pregovora Srbije i Kosova.

"Kosovo nije bilo okupirana teritorija od strane Srbije. Kosovo je postojalo u okviru države Srbije, pre toga u okviru države Jgoslavije dok je Palestina zemlja koja je okupirana od strane Izraela. Paralele ne postoje, to je zamena teza", naveo je.

"Želim da se reši i balkanski sukob i sukob na Bliskom Istoku, da bi svi živeli u miru, umesto cirkusa koje organizuje (predsednik SAD Donald) Tramp u Beloj kući. Ne vidim nikakvu svrhu, sem što on misli da može da ubraja neke poene u svojoj izbornoj kampanji", dodao je palestinski ambasador.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side