Zasedanje IPU u Beogradu, 80 predsednika parlamenata i 2000 učesnika
13.10.2019 Beograd

Zasedanje IPU u Beogradu, 80 predsednika parlamenata i 2000 učesnika

Zasedanje IPU u Beogradu, 80 predsednika parlamenata i 2000 učesnika Foto: Novi magazin/SA
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da će na 141. zasedanju Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu, koje počinje danas i održava do 17. oktobra, učestvovati 80 predsednika parlamenata i 60 potpredsednika parlamenata i da će na skupu biti preko 2.000 učesnika.

"Razgovarali smo sa predsednicima parlamenata koji će učestvovati i oni dele naše mišljenje da ovako značajnog skupa na viskom nivo prisutnosti parlamenata nije bilo u istoriji ne samo Srbije, nego i Interparlamentarne unije", rekla je Gojković za RTS i dodala da je on značajan i sa turističkog i privrednog aspekta.

Navela je i da se u razgovoru sa predstavnicima parlamenata posebna pažnja pridaje pitanju Kosova, aktuelnim događajima u regionu, dijalogu Beograda i Prištine i eventualnom učlanjenju Kosova u Interpol.

Glavna tema ovogodišnje skupštine će biti "Uloga i mehanizmi parlamenata u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje" u okviru koje će parlamentarci razgovarati o rodnoj ravnopravnosti, deci i mladima, ljudskim pravima i održivom razvoju.

Ovo je drugi put da je Beograd domaćin skupštine IPU, koja je prvi put u Srbiji održana 1963. godine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side