18.04.2019 Beograd

Na vojnom poligonu Nikinci stranim delegacijama predstavljeno naoružanje proizvedeno u Srbiji

Na vojnom poligonu Nikinci stranim delegacijama predstavljeno naoružanje proizvedeno u Srbiji Foto: Beta, MO / Jovo Mamula
Na vojnom poligonu "Nikinci" kod Rume danas je za predstavnike delegacija Belorusije, Mađarske, Slovenije i Grčke izveden prikaz i demonstracija sa bojevim gađanjem naoružanja i vojne opreme proizvedene u Srbiji.

Prisustvujući prikazu, ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da je odbrambena industrija Srbije "jedna od strateških grana privrede naše zemlje" i najavio da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže u nju "da bi mogla svetu i probirljivom tržištu da ponudi ovako složene borbene sisteme".

"Do sada smo uglavnom proizvodili i prodavali municiju, a sada smo u stanju da proizvedemo i prodamo složene borbene sisteme i da izađemo na svetsko tržište", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.


Foto: Beta, MO / Jovo Mamula

Po njegovim rečima, prvi i najvažniji zadatak odbrambene industrije jeste opremanje Vojske Srbije.

"Zahvaljujući takvoj politici i odbrambenoj industriji, Vojska Srbije se oprema najsavremenijim sistemima, ali po cenama koje su značajno niže od tržišnih. Zato smo u stanju da modernizujemo našu vojsku za mnogo manje novca nego bilo koja druga zemlja. Zato ćemo i nastaviti da ulažemo u odbrambenu industriju Srbije, a Vojska Srbije će nastaviti da jača svoje borbene kapacitete", rekao je ministar.

Predstavnicima stranih delegacija danas je prikazano gađanje simuliranim artiljerijskim divizionom, koje su predstavljale tri baterije sa po dva oruđa - 155 mm "NORA" B 52 top haubica, modernizovani raketni lanser "Oganj", digitalni i modularni, kao i dva lansera "ALAS" a prikazan je i sistem za upravljanje vatrom, odnosno komandno-informacioni sistem artiljerije koji se uvodi u naoružanje Vojske Srbije.


Foto: Beta, MO / Jovo Mamula

Na poligonu "Nikinci" predstavljeni su i kompleti zaštitne balističke opreme unapređenih performansi, nova familija jurišnih i snajperskih pušaka, nišani za naoružanje uključujući i video nišan koji omogućava gađanje iz zaklona, optoelektronski sistemi za izviđanje bojišta, naoružana robotizovana zemaljska platforma, oklopni transporter 8x8 i oklopno vozilo 4x4.

Stranim delegacijama biće prikazana i fiber-optički i radio vođene protivtenkovske rakete dometa od pet do 25 kilometara, namenjene za primenu sa zemaljskih ili helikopterskih platformi, bespilotna naoružana letelica, kao i artiljerijski PVO sistem malog dometa za neposrednu zaštitu transporta oklopnih i jedinica motorizovane pešadije, za dejstvo po dronovima i zemaljskim ciljevima.


Foto: Beta, MO / Jovo Mamula

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side