23.04.2018 | 19:57h ► 22:45h Brdo kod Kranja

Na samitu SEECP odlučeno da predsedavanje tom inicijativom preuzme BiH, a potom Kosovo

Na samitu SEECP odlučeno da predsedavanje tom inicijativom preuzme BiH, a potom Kosovo Foto: pixabay
Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) od jula 2018. do juna naredne godine predsedavaće Bosna i Hercegovina, a godinu dana posle toga Kosovo, odlučeno je danas na sastanku ministara spoljnih poslova te inicijative u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

To je na konferenciji za medije izjavio šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec i dodao da je put do te odluke bio težak i veoma komplikovan.

"Slovenija je nasledila od hrvatskog predsedavanja nerešeno pitanje o budućnosti vođenja SEECP, ali je danas odlučeno da će od jula 2018. do juna 2019. godine na čelu biti BiH, a od jula 2019. do juna 2020. godine Kosovo", naveo je Erjavec.

Osim Erjaveca koji je bio domaćin skupa, sastanku ministara spoljnih poslova članica SEECP prisustvovao je jedino šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli, dok su ostale zemlje bile predstavljene na nižem nivou.

Erjavec je rekao da su učesnici današnjeg sastanka podržali deklaraciju koja sutra treba da bude usvojena na sastanku premijera zemalja SEECP, iako je pred kraj došlo do određenih komplikacija zbog intervencija Rumunije i Kosova.

Dodao je da su se "svi složili" da su dalje reforme u regionu neophodne jer donose više stabilnosti i bezbednosti i da je dijalog veoma ohrabrujuć i neophodan za rešenje otvorenih pitanja.

"SEECP donosi dodatnu vrednost regionalnom dijalogu jer znamo kakva je bila i jeste situacija u regionu. Ima mnogo otvorenih pitanja, između Beograda i Prištine, Hrvatske i Srbije, unutar BiH, između Grčke i Makedonije", kazao je slovenački ministar.

 

Na sutrašnjem sastanku šefova vlada članica SEECP verovatno samo pet premijera

Sastanku predsednika vlada članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji će sutra biti održan u Brdu kod Kranja u Sloveniji prisustvovaće šest premijera, dok će ostalih sedam zemalja te inicijative biti predstavljeno na nižem nivou.

Prema najnovijim informacijama, na samit SEECP sutra će doći predsednik Vlade Slovenije Miro Cerar koji je domaćin skupa, premijeri Hrvatske, Crne Gore, Kosova i Bugarske, Andrej Plenković, Duško Marković, Ramuš Haradinaj i Bojko Borisov, kao i predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Srbiju će predstavljati ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Očekuje se i dolazak ministra spoljnih poslova Rumunije Teodora Meleškanua i turskog ministra odbrane Nuretina Čaniklija.

Makedoniju i Albaniju bi trebalo da predstavljaju zamenici premijera, Bujar Osmani i Senida Mesi, a grčku zamenik ministra spoljnih poslova.

Tim sastankom biće završen dvodnevni samit SEECP, na kojem je danas odlučeno da nova generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju, od 2019. do 2021. godine, bude bivša albanska ministarka evropskih integracija Majlinda Bregu, a da tu funkciju od 2022. do 2024. godine obavlja bivši crnogorski premijer Igor Lukšić.

Ministri spoljnih poslova članica SEECP danas su postigli dogovor i da tom inicijativom od jula 2018. do juna 2019. godine predsedava BiH, a od jula 2019. do juna 2020. godine Kosovo.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side