Na protestu Jedan od pet miliona u Kragujevcu lideri opozicije više nisu nepoželjni
15.05.2019 Kragujevac

Na protestu Jedan od pet miliona u Kragujevcu lideri opozicije više nisu nepoželjni

Na protestu Jedan od pet miliona u Kragujevcu lideri opozicije više nisu nepoželjni Foto: prtscr ytb
Na građanskom protestu "Jedan od pet miliona" u Kragujevcu više nisu "nepoželjni" lideri opozicionih stranaka, jer je u Organizacionom odboru protesta prevagnuo argument da opozicija ne može da se oglasi ni u medijima ni u Skupštini, već samo na ulici, rekao je danas agenciji Beta član odbora Nenad Maksimović.

Organizatori protesta u Kragujevcu ranije su isticali da je protest građanski i politički, ali nestranački, pa su političari učestvovali samo kao šetači.

Maksimović je rekao da je odbor i dalje nestranačko i samostalno telo, ali da ima kontakte sa Savezom za Srbiju (SZS) na tehničkom nivou, u vezi sa organizacijom dolaska govornika.

Prošle subote je na protestu u Kragujevcu govorio potpredsednik SZS-a Borko Stefanović, koji je rekao da je prošao "sedam krugova kvalifikacija" za ulogu govornika na protestu.

"Na govornici će biti mesta za one koji žele promene i imaju šta da kažu. Od prošle sedmice smo usaglasili stav da su nepoželjni samo oni koji sarađuju sa Srpskom naprednom strankom", rekao je Maksimović.

Na narednom, 20. protestu, koji će se održati 18. maja, sa Kragujevčanima će šetati poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Iz Pokreta slobodnih građana (PSG) su istakli da je "protest u Kragujevcu građanski samo onda kada treba da govori neko iz PSG-a".

Šef odborničke grupe Šumadijska regija - PSG Bojan Stojadinović rekao je agenciji Beta da smatra da su protesti u Kragujevcu "nemaštoviti" i sa nejasno formulisanim zahtevima.

"Političke partije treba da pomognu, da daju predloge, da se formulišu politički zahtevi, ne da crpe politički profit iz protesta. Energija naroda treba da dovede do promena", istakao je Stojadinović.

U Gradskom odboru Narodne stranke u Kragujevcu negiraju sve navode da je ta stranka preuzela odbor protesta u Kragujevcu.

Predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Gordana Šošić tvrdi da je kragujevački Organizacioni odbor autonoman.

"U Odboru je samo jedan član Narodne stranke, ali je tu isključivo po svojoj funkciji advokata i pravnog zastupnika" izjavila je Šošić.

Svi sagovornici su negirali da je ulazak "političkih aktera" uticao da se značajno smanji broj građana na protestima u Kragujevcu.

U protestnoj šetnji i na Đačkom trgu u početku se okupljalo po više hiljada ljudi, dok je na nekoliko poslednijih protesta učestvovalo oko 200 građana.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side