27.12.2017 Beograd

Na proleće 2018. godine nov Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Na proleće 2018. godine nov Zakon o rodnoj ravnopravnosti Foto: Beta / Miloš Miškov
Novi zakon o rodnoj ravnopravnosti trebalo bi da bude usvojen na proleće 2018. godine, rekao je danas ministar za rad, zapošljvanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević i dodao da postoji veliki pomak u položaju žena u Srbiji.

Đorđević je kazao da je to ministarstvo imalo negativano mišljenje na predlog zakona koji je podnela predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, jer je sadržao problematične odredbe poput nametanja kvota privatnim kompanijama o broju zaposlenih žena.

"Ni jedan ministar ne sme sebi da dozvoli da bilo kakva sujeta ili lični odnos utiče na državu i da bilo kakve odluke ili lični odnos s nekim drugim ministrom, dovodi do toga da država bude u problemu", kazao je Đodrjević na konferenciji na kojoj je predstavljao rezultate rada svog ministarstva.

On je kazao da je taj predlog zakona bio kvalitetan, ali da je imao nedostatke koje su uočila i druga ministarstva.

Prema njegovim rečima, od 19 ministarstava od kojih su zatražili mišljenje, 12 je dalo negativnu ocenu.

"Mi smo zahvalni na tom zakonu, mi ga nećemo menjati da donosimo novi, ali on mora da prođe proceduru kakvu zaslužuje", rekao je Đorđević.

On je rekao da zakon treba da prođe sva ministarstva i javnu raspravu koja treba da bude održana u četiri grada, da bude preveden za Evropsku komisiju, prođe vladu i onda da bude usvojen u parlamentu.

Đorđević je podsetio da je u 2017. godini osnovan Savet za rodnu ravnopravnost i najjavio da će naredne godine biti donet i Zakon o zabrani diskiminacije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side