21.05.2019 Kragujevac

Na području Apelacionog suda u Kragujevcu 74.610 nerešenih predmeta starijih od dve godine

Na području Apelacionog suda u Kragujevcu 74.610 nerešenih predmeta starijih od dve godine Foto: Pixabay
Svi sudovi na području Apelacionog suda u Kragujevcu imaju ukupno manje od 150.000 nerešenih predmeta, što je upola manje u odnosu na 2014. godinu, rečeno je danas.

Polovinu nerešenih predmeta čine predmeti stariji od dve godine.Predsednica Apelacionog suda u Kragujevcu Dubravka Damjanović kazala je danas novinarima da je potrebno još značajnije smanjiti broj starih predmeta.

"To je i najveći problem srpskog pravosuđa, jer dugo čekana pravda postaje nepravda. I mi imamo problem sa predmetima o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku. Moramo da završimo tu priču da se čeka godinama na sudsku pravdu", rekla je Damjanović posle predstavljanja Godišnjeg izveštaja o radu Apelacionog suda u Kragujevcu, osam viših i 22 osnovna suda.

Ona je ocenila da je rok od dve godina relativno kratak za rešavanje svakog predmeta.

"To često nije moguće, a naročiti u situaciji kada pojedini sudovi dobiju takozvane masovne predmete, odnosno hiljade tužbi za mesec ili dva. Normalno je da to ne može da se savlada za dve godine, pošto sudovi imaju i druge stare predmete, kao i one hitne iz porodičnih odnosa koji moraju da se rešavaju prioritetno", rekla je Damjanović i dodala da kod tih masovnih predmeta dolazi do starenja i da je to najveći problem.

Ona smatra da bi bila bolja situacija u sudovima kada se "oslobode" takozvanih masovnih grupa predmeta sa istim pravnom osnovom, u čemu bi mogla da pomogne i izvršna vlast i država da se sistemski rešavaju takvi predmeti pre nego što dođu u sud.

Damjanović je navela da je u 2018. godini u sudovima na području kragujevačke apelacije bilo raznih masovnih predmeta po tužbama ratnih vojnih rezervista, zatim za nadoknade iz radnog odnosa zaposlenih u MUP-u, a postoji i grupa predmeta iz domova zdravlja u Užicu i zaposlenih u Hitnoj pomoći.

Svi sudovi na području Apelacionog suda u Kragujevcu rešili su u 2018. godini ukupno 333.710 predmeta kao i 120.269 predmeta po zahtevima građana za overu potpisa, rukopisa, izdavanje uverenja, zamolnica i drugo.

Na kraju 2018. godine bilo je 149.755 nerešenih predmeta, od čega je 74.610 starih predmeta.

U 2018. godini primljeno je blizu 295.000 novih predmeta.

Damjanović je rekla da je dobar učinak sudova u 2018. rezultat povećanih napora i velikog entuzijazma zaposlenih s obzirom da sudovi rade sa nedovoljnim brojem sudija, njihovih pomoćnika i državnih službenika kao i u nekomfornim uslovima.

"Svakom sudu nedostaje određeni broj sudija i oni rade sa manjim brojem sudija u odnosu na broj predviđen odlukom Vrhovnog kasacionog suda. U Apelacionom sudu u Kragujevcu, na primer, u 2018. godini je efektivno radilo 40 sudija od predviđenih 53. Inače, na celom području je 40 mladih sudija prvi put stupilo na funkciju", kazala je Damjanović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana

  Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać rekao je danas da održano izjašnjavanje građana o radovima na toj opštini ima legitmitet jer je izašlo više od deset odsto građana.

 • Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud

  "Svedočim pred Višim sudom u Valjevu. Tužiteljka se žalila na rešenje o rehabilitaciji. Sudija je korektan i profesionalan. Iako me satima ispituje, često i na okolnosti koje nisu relevantne ili se meni tako čini, trudi se da pokaže širinu. Advokat predlagača Kalabićeve rehabilitacije u jednom trenutku me pita mislim li zaista da su svedoci 1945. pred Državnom komisijom mogli da se sećaju šta se dogodilo dve ili tri godine ranije", istoričar Milivoj Bešlin počinje priču o svom svedočenju u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića.

 • Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi

  U stanu na Bežanijskoj kosi oko 8.20 časova je izbio požar, a poginuli su majka i dete.

 • Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika

  Testom iz srpskog jezika počela je mala matura, koja će trajati do srede, 19. juna.

 • Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom

  Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas i sutra biti nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz 20 do 30 litara kiše u kratkom periodu, grad i olujni vetar.

 • Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak

  Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović pozvao je danas sve odbornike opozicije da u skladu sa Sporazumom sa narodom bojkotuju rad svih skupština beogradskih opština, jer vlast SNS-a ne reaguje na argumentovanu kritiku, nego samo na pritisak.

 • Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori

  Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da će parlamentarni izbori biti održani verovatno krajem marta ili početkom aprila naredne godine i ocenio da će biti "najteži" izbori jer će kako je naveo "mnogi želeti da Srbija više ne bude suverena i samostalna zemlja" dok drugi "hoće da pljačkaju još više".

 • Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji

  Novinska agencija Beta je, kao i 15 proteklih godina, i ove dodelila nagrade najboljim fotografima i njihovim ostvarenjima.

 • Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo

  Mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije optužio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "izdajnik", jer "svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo".

 • Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu

  Narodna stranka upozorila je danas da će izmene Zakona o nauci i istraživanju podstaći najškolovanije ljude koje Srbija ima da napuste zemlju i svojim znanjem doprinesu razvoju drugih država, koje u njihovo obrazovanje nisu ništa uložile.

 • Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918.

  Predsednik Lige socijadelmokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je činjenica da je posle 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) postala imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) i založio se za "ispravljanje istorijske nepravde" i za vraćanje oduzete imovine.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side