Na Kosovu u nedelju od kovid 19 preminulo devet osoba
06.07.2020 | 12:56h ► 13:06h Priština

Na Kosovu u nedelju od kovid 19 preminulo devet osoba

Na Kosovu u nedelju od kovid 19 preminulo devet osoba Foto: Pixabay.com
Tokom jučerašnjeg dana devet osoba je preminulo od posledica zaraze korona virusom, saopšteno je danas iz Nacionalnog instituta javnog zdravstva Kosova.

Ukupno je do sada preminulo 75 osoba i svi su oni pored korona virusa imali i druge prateće hronične bolesti.

Tokom jučerašnjeg dana bilo je 152 pozitivnih na kovid-19, čime je ukupan broj zaraženih sada 3.508.

Juče je izlečeno 28 pacijenata, čime je ukupan broj izlečenih 1.902, dok je 1.531 slučaj aktivan.I juče je na prvom mestu po broju zaraženih korona virusom bila opština Priština, sa 57 slučajeva.

Vlada Kosova je na sinoćnoj sednici odlučila da uvede mere ograničenja kretanja od 21.00 do 5.00 sati za opštine Priština, Prizren, Uroševac i Vučitrn u kojima je zadnje nedelje najveći broj novo zaraženih korona virusom.


Vlada Kosova pooštrila mere protiv epidemije, u Prištini i još tri grada zabranjeno kretanje noću

 

Vlada Kosova je na sinoćnoj elektronskoj sednici usvojila odluku o merama za suzbijanje pandemije COVID 19, kojom je obavezala Ministarstvo zdravstva i nadležne zdravstvene institucije da povećaju kapacitete kreveta i odgovarajuće medicinske opreme za lečenje bolesnika inficiranih virusom COVID-19.

U danas objavljenom saopštenju ističe se da je merama koje je vlada usvojila predviđena reorganizacija klinika, opremanje dodatnih prostorija i postavljanje još kreveta u državnim i privatnim zdravstvenim institucijama.

Vlada je obavezala Ministarstvo zdravstva i nadležne zdravstvene institucije da povećaju kapacitete neophodnog zdravstvenog osoblja mobilizacijom zdravstvenih radnika na nivou zemlje, uključujući i one koji nisu trenutno angažovani.

Vlada je odlučila da se posebno povećaju kapaciteti u odeljenju mikrobiologije, infektologije i drugih odeljenja koja su direktno povezana sa slučajevima COVID-19.

Vlada je odlučila da se obezbede neophodna budžetska sredstva za nabavku do 100,000 viroloških testova, do 500,000 vakcina za sezonski grip, da se izvrše neophodne narudžbine za eventualnu vakcinu protiv COVID-19, u skladu sa protokolima Evropske Komisije i SZO-a.

Vlada je takođe odlučila da se od 6. jula 2020. godine, sa početkom od 21.00 do pet časova, zabrani kretanje ljudi van njihovih domova/stanova u opštinama Priština, Uroševac, Prizren i Vučitrn, osim u hitnim zdravstvenim slučajevima.

Sve javne i privatne institucije na Kosovu se obavezuju da smanje broj zaposlenih samo na nivou neophodnog osoblja.

Javnim i privatnim institucijama se preporučuje da smanje zdravstvene usluge koje nisu od suštinskog značaja.Od svih opština se traži da u potpunosti reaktiviraju svoje lokalne štabove.

Od 6. jula 2020. godine, restoranima, kafićima i noćnim klubovima zabranjuje se rad od 21.00 do pet sati na čitavoj teritoriji Kosova

Autobusi, kombi i taksi vozila treba da smanje broj putnika.

Ministarstvo zdravstva i odgovarajuće zdravstvene institucije su dužne da izrade adekvatnu medijsku strategiju za informisanje građana.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side