U Novom Pazaru preminulo još četvoro ljudi, osam na respiratoru
08.07.2020 | 09:55h ► 12:07h Beograd

U Novom Pazaru preminulo još četvoro ljudi, osam na respiratoru

U Novom Pazaru preminulo još četvoro ljudi, osam na respiratoru Foto: Beta/Saša Đorđević
Tokom prethodnog dana u novopazarskoj bolnici od posledica koronavirusa preminula su četiri pacijenta, na respiratorima je osmoro, dok su dva pacijenta sa najtežom slikom transportovani u Beograd i Kragujevac.


Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović rekao je na konferenciji za novinare da su u istom periodu na lečenje primljena još 32 pacijenta, čime su popunjena 388 kreveta te zdravstvene ustanove.

"S obzirom na broj pacijenata, trenutno obavljamo detaljne preglede sa ciljem da one sa lakšom slikom prebacimo u privremenu kovid bolnicu u Medicinskoj školi ili otpustimo na kućno lečenje", rekao je Ćorović.

 

Na Infektivnoj klinici 92 pacijenta

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije nalaze se 92 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, kaže za RTS da su u poslednja 24 časa u bolnice širom Beograda primljena 144 bolesnika.

Ivana Milošević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da je tokom poslednja 24 sata pregledano 320 bolesnika, oko 100 u toku noći.

"Za poslednja 24 sata u bolnice širom Beograda primljena su 144 bolesnika, u Infektivnu kliniku 12. To znači da kao da smo primili celu Infektivnu kliniku, cele njene kapacitete u roku od 24 sata. Ogroman je priliv pacijenata", izjavila je Miloševićeva.

Navodi da otkad je ovo počelo, zdravstveni radnici su prvi put ozbiljno zabrinuti.

"Sa ovolikim prilivom bolesnika pitanje je koliko ćemo moći da izdržimo. Zato apelujem na sve vaše gledaoce da se maske nose", istakla je Miloševićeva.

Ističe da je na intenzvinoj nezi Infektivne klinike 15 bolesnika, na raspiratorima 11, šest na invazivnoj, a pet na neinvazivnoj ventilaciji.

"Svi bolesnici i oni koji su na invazivnoj i neinvazivnoj su potencijalno životno ugroženi. Ima puno mladog sveta, imali smo jednog bolesnika u dubokoj starosti. Pažnju moraju da obrate svi", naglasila je Miloševićeva.

Kaže da je sada mnogo teže nego u martu i aprilu.

"Mnogo nam je teže, jer onda kada se prešlo na našu dobru volju i našu savest, stvari su krenule drugim tokom. Brine nas ogroman priliv u bolnice širom Srbije. Sa ovakvim prilivom bolesnika plašim se da nećemo moći da zbrinemo sve bolesne ljude", navela je Miloševićeva.

Navodi da moraju da se poštuju sve mere jer, kako je naglasila, ako se ne poštuju mere "nećemo moći da se izborimo sa ovom pošasti".

 

U Zemunskoj bolnici 380 pacijenata

U bolnici u Zemunu trenutno je hospitalizovano 380 pacijenata, od čega 350 u stacionaru i 30 na intenzivnoj nezi.

"Uglavnom je reč o srednje teškoj kliničkoj slici, pacijenti uglavnom zavisni od kiseonika. Najteži pacijenti nisu samo iz Beograda, već iz cele Srbije. Naši kapaciteti su dosta popunjeni, veliko je opterećenje za ceo sistem", rekao je direktor bolnice Dragoš Stojanović.

Prema njegovim rečima, velika potrošnja kiseonika je kliničarima najbolji pokazatelj težine kliničke slike.

"Oko 10-20 odsto klinička slika sada teža nego u prethodnom piku. Velika zahvalnost svim zdravstvenim radnicima na neizmernoj požrtvovanosti za svakog pacijenta", napominje Stojanović.

Navodi da je od ponedeljka na snazi novi nacionalni protokol za terapiju kovida, koji je izdalo Ministarstvo zdravlja sa Kriznim štabom.

 

U Valjevu 339 obolelih 

U Valjevu je još 20 osoba pozitivno na Kovid-19, tako da je ukupan broj obolelih 339, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

Prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravlje, potvrđena su u Ubu, Mionici i Lajkovcu po dva nova slučaja i jedan u Ljigu, tako da je u Kolubarskom okrugu ukupno obolelo 447 osoba.

Najviše njih je u Ubu 38, u Lajkovcu 37, Mionici 35, Ljigu 15 a u Osečini je 12 obolelih od novog koronavirusa.

U Valjevu je 7. jula, na prisustvo koronavirusa testirano 100 osoba.

U ovom trenutku na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Valjevo hospitalizovano je osam pacijenata iz Valjeva, pet iz Uba i po jedan iz Lajkovca i Ljiga, dok je u kućnoj izolaciji 130 zaraženih iz Valjeva.

Direktorica Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Marija Gavrilović je kazala da za period od 3. do 6. jula, kasne rezultati laboratorijskih ispitivanja uzeta 342 brisa sumnjivih i verovatnih slučajeva, objavio je portal Kolubarske.rs.

Zbog povećanog broja novoobolelih od Kovid-19, u Valjevu je juče proglašena vanredna situacija.

 

U kovid ambulantama niškog Doma zdravlja dnevno 400 do 500 pacijenata

U dve kovid ambulante niškog Doma zdravlja poslednjih dana javljalo se u proseku 400 do 500 građana, što je za 10 do 20 odsto više nego u odnosu na prošlu nedelju, rekao je agenciji Beta direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan.

"Poslednjih pet dana naši lekari su u proseku 15 do 20 pacijenata upućivali u Kliniku za infektivne bolesti na dodatne prelglede i lečenje, a juče je taj broj bio uvećan i iznosio je 34", kazao je Jerkan.

On je rekao danas da ima i onih koji dolaze u kovid ambulantu sa povišenom temperaturom čiji uzrok nije koronavirusa.

Prema njegovim rečima, u kovid ambulanti u Duvaništu i juče otvorenoj kovid ambulanti u centralnom objektu Doma zdravlja, dnevno se uradi oko 120 seroloških testova.

"Jedan broj testova se uradi po indikacijama, a jedan broj na zahtev pacijenata. Raspolažemo sa preko 3.000 testova što je sasvim dovoljno za trenutnu epidemiološku situaciju", kazao je Jerkan.

On je podsetio da lekari Doma zdravlja ne mogu kao ranije da predlažu testiranje PSR testovima, već se pacijenti upućuju na Institut za javno zdravlje i epidemiolozi i infektolozi procenjuju da li je potrebno da se taj test uradi.

Prema njegovim rečima, od sutra će kovid ambulanta u Domu zdravlja biti opremljena novim rendgen aparatom, a uskoro će dobiti i dva nova aparata za analize krvi.

"Novim rendgen aparatom značajno ćemo povećati kapacitete za te preglede. Dnevno sada radimo 90 do 95 rendgenskih snimaka pluća", izjavio je Jerkan.

On je apelovao na sve stanovnike Niša, a posebno na mlađe ljude da nose maske u zatvorenom prostoru i da se pridržavaju propisane distance, jer, kakao je kazao, među onima koji se ovih dana javljaju na pregled lekarima u kovid ambulantama nalaze uglavnom ljudi starosti od 25 do 50 godina.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Niš u toj ustanovi je pre dva dana testirano PSR testovima 279 ljudi, od kojih je 68 pozitivno.

U Kliničkom centru u Nišu kazali su da je situacija što se tiče testiranja PSR testovima ove nedelje značajno povoljnija.

Zamenik direktora Kliničkog centra Vladan Ćosić rekao je da je niški Veterinarski institut prihvatio da na dnevnom nivou obavi do 200 testova, isključivo za Klinički centar.

Prema navodima lekara Kliničkog centra u toj zdravstvenoj ustanovi dnevno se PSR testovima testira oko 100 ljudi.

Rečeno je da su svi pacijenti hospitalizovani u kovid bolnicama Nišu testirani, ali da problem predstavlja to što nisu testirani svi pacijenti koji dolaze na lečenje u Niš iz drugih zdravstvenih centara.
          

autor: SA izvor: RTS
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side